Kinek rossz a felesége, igya be! – Az újabb keletű be- igekötős igék

Sokan sokszor feltették a kérdést: helyes-e a beigekötő a betámad, besértődik, bealszik, bekövet, belájkol, bezuhan, bevállal, benézi, beájul alakokban? Megítélése újdonság voltánál fogva, valamint szlengminősítése miatt erősen megoszlik a társadalomban, főként azért, mert az élőbeszéd mellett a nyomtatott médiában is egyre gyakrabban megjelenik.

Az új nyelvi jelenségeket igen gyakran nagyon kritikusan fogadják a nyelvhasználók. Az pedig külön problémát jelenthet, ha nem tudjuk megállapítani, hogy az adott kifejezés valóban új-e, avagy a réges-régi kategóriába tartozik. Ilyen például az utóbbi másfél évtizedben töretlenül bővülő és népszerű be- igekötős ige. Ezek az igék első hallásra igen meglepőek, de a használójuknak ez is velük a célja. Ezenkívül divatosak, és a jelentésük időnként fejtörést okozhat.

Nézzünk egy konkrét kérdést, amely a Nyelvtudományi Intézethez érkezett: „A betámad, bevállal, besértődik, beájul kifejezések az élőbeszéd mellett a nyomtatott médiában is szinte normává váltak. Helyes ez? Elképzelhető, hogy a közeli jövőben ez az igekötős forma teljesen kiszorítja az igekötő nélküli vagy a más igekötős változatot?”

A cikk folytatását megtalálja a laptapir.hu-n!