Emlékezhetünk-e a saját születésünkre?

A különböző történetek ellenére a kutatások azt bizonyí­tják, hogy az ember képtelen emlékezni a saját születésére. De vajon miért van ez?

Gyermekkori amnéziának nevezik azt a jelenséget, ami a 3-4 éves kor előtti emlékek (beleértve a születést is) elvesztését jelenti. Egy 2012-es tanulmány szerint ez az emlékkiesési folyamat nem hasonlí­t a normális, későbbi felejtési folyamathoz.

Alapvetően az emlékezetnek két tí­pusát különböztetjük meg. A nem-deklaratí­v  (implicit) memória arról táról információt, hogy mit hogyan kell csinálni (pl. biciklizés). A jelenség azonban a deklaratí­v (explicit) memóriát érinti, ami személyes események emlékeit tartalmazza. Sigmund Freud adott először erre magyarázatot, miszerint azért nem tudjuk megtartani ezeket az emlékeket, mert érzelmi okokból elfojtjuk őket. A kutatók között nincs konszenzus még a jelenség magyarázatával kapcsolatban, de több elmélet is valószí­nű. Egyesek szerint a gyerekek agya még túl fejletlen, hogy a deklaratí­v memória működjön, mások szerint a nyelvtudás hiánya okozza az emlékkiesést (a beszéd megjelenésével kezd kialakulni a hosszú távú memória is). A legújabb elképzelés szerint az agy fejlődése során képződő új idegsejtek törlik a memóriát, mert az újonnan létrejött neuronok összezavarják a régebbi sejtek között kialakul rendszert.