Mi köze a vízilónak a lóhoz?

Ősét a nyelvújítás korában ősotromb néven is emlegették, de az elnevezés végül nem terjedt el. Annál inkább a víziló név. De vajon miért? Hiszen ennek az állatnak a vízhez ugyan van köze, de a lóhoz annál kevésbé.

Fajainak legtöbbje mára kihalt. A legismertebbnek számító nílusi víziló természetes élőhelye Afrika, bár a Nílusból éppenséggel már ő is rég kiszorult. A vizet nagyon kedveli, csak táplálkozni jár ki a partra éjszakánként. Napközben rendszerint a víz alatt alszik, miközben néhány percenként automatikusan feljön levegőért; kicsinyeit is a vízben szüli meg és szoptatja. A lóhoz jószerivel csak annyi köze van, hogy szintén emlős. A DNS-vizsgálatok tanúsága szerint nem is a disznókkal áll rokonságban, ahogyan hinnénk, hanem a cetfélékkel. Az, hogy végül mégis víziló lett belőle, az ókori görögök „bűne”, akik hippopotamusnak nevezték el (hipposz: ló, potamosz: folyó). Az ebből származó latin kifejezést azután számos európai nép vette át és fordította le saját nyelvére – köztük a miénk is.

 

További érdekességekért keresse a Tudta-e 7 kiadványt az újságárusoknál, szupermarketekben, benzinkutakon vagy a laptapir.hu-n!