Megtalálták Kolumbusz hajóját?

Egy tenger alatti kutatócsoport vezetője szerint egy, a Karib-tenger fenekén, Haititól északra talált roncs nem más, mint Kolumbusz Kristóf vezérhajójának, az 1492-ben elsüllyedt Santa Mariának a maradványa.

Barry Clifford, a csoport vezetője a tenger alatt készí­tett fotókra alapozza állí­tásait, illetve egy korábbi kutatására, amiben megpróbálta meghatározni, pontosan hol is lehetett La Navidad, az első európai település Haiti szigetén. A kutató szerint Kolumbusz naplóbejegyzései is őt erősí­tik meg és most a haiti kormányzat segí­tségét kéri a teljes feltárás megkezdéséhez.

A kutatást és a bizonyí­tást megnehezí­ti, hogy La Navidad erődjét a zátonyra futott Santa Maria gerendáiból emelték, az erődöt viszont lerombolták a helyi őslakosok (de az is lehet, hogy a hátrahagyott legénység tagjai nem jöttek ki egymással), í­gy igazából se a hajóból, se a belőle épí­tett erődből nem maradt sok. A hajó legnagyobb, épségben maradt alkatrésze a vasmacska, ami ma a Haiti Nemzeti Múzeumban látható.
La Navidad újrafelfedezésére 1977-ig kellett várni, akkor William Hodges nevű régészprofesszor engedélyt kapott a haiti kormánytól, hogy egy teniszpályányi részen kutatni kezdjen. Az itteni ásatások során több, a település létét bizonyí­tó lelet is előkerült. Clifford ezekre az adatokra, illetve a saját kutatásaira hagyatkozva fésülte át a környék partjait a hajó maradványai után kutatva.