A tengeralattjárók világa – rejtélyek, katasztrófák

Milyen jövő vár ezekre a rejtélyes óceánmélységekben magányosan bolyongó halálos acélszivarokra? Mindmáig ezek a különleges, roppant drága, tenger alatt mozgó szerkezetek a katonai erő, a hatalom, a világra való befolyás szimbólumai.

A tengeralattjárók alkotják a nukleáris szuperhatalmak stratégiai triádja (1. repülőgépek 2. szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakéták 3. a tengeralattjárókra telepített, víz alól indított ballisztikus rakéták) legkevésbé sebezhetőnek tartott, harmadik komponensét.

A katonai tervezők kilométerekkel a víz alatt épülő különleges „támaszpontvárosokról”, tengeralattjáró-kikötőkről, bonyolult elektronikus rendszerekkel védett bázisokról ábrándoznak, amelyek túlélhetik a nukleáris fegyverekkel vívott világháborút vagy a szárazföldön, a bioszférában bekövetkező visszafordíthatatlan változásokat. Ezek a tenger alatti városok akár az emberiség túlélését is szolgálhatják. Például kezelhetik egy globális atomháború elkerülhetetlen következményeit, a drasztikus lehűlést, a Föld felszínének emberi tevékenységre, mezőgazdasági termelésre alkalmatlanná válását, a porviharokat, a Nap eltűnését a sűrű felhők mögött, az akár egy évtizednél is tovább tartó, új jégkorszakot hozó „atomtelet”. De talán atomtélre sem lesz szüksége az emberiségnek, hogy a klímaváltozások folytán bolygónk felszíne lakhatatlanná váljon.

A cikk folytatását keresse a laptapir.hu-n!