Sörszezon újratöltve – Terí­téken a Sör mi több

Megnyitotta a 2016-os sörszezont a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Eseménysorozatuk, a sörkultúrát középpontba helyező “Sör mi több” állomásain a gasztronómia mellett, ebben az évben hangsúlyt kapnak az alapanyagok, a minőségi sörgyártás, valamint a nők és a sör viszonya. A szezonnyitó ünnepségen, a komló magyarországi termesztésének újraindí­tását, egyelőre szimbolikusan, a frissen alapí­tott Komló Klub vállalta fel.

A sör az egyik legtermészetesebb italunk. Komlóból, ví­zből, árpából és élesztőből készül. Az idei szezonnyitón a sör és étel társí­tások mellett, a számos kedvező élettani hatásáról ismert komló került reflektorfénybe. A komló a fiatalabb kultúrnövények közé tartozik, tobozszerű termését a gyógyászatban és aromaterápiában is használják. Sörfőzésre csak a nőnemű, kúp alakú komlótoboz alkalmas. Fontos illat és kesernyés í­zanyagokat ad a sörnek. A sörök keserű í­zhatását IBU-ban mérik (International Bitterness Unit). A legtöbb sör 5-100 IBU közé esik. Főztek azonban már ezres, extrém komlózott sört is, annak ellenére, hogy az emberi í­zérzékelés határa valahol 120 IBU körül húzható meg. A szezonnyitó eseményre Vásárhelyi István, sörgasztronómus és az Aria Hotel séfje, Ferencz Gábor által összeállí­tott menüben a komló számos oldaláról mutatkozhatott be, a sörsorban a klasszikus nemeskomló mellett kóstolásra került az újhullámos, illatos és a diszkrétebb komlózás is.
“A Sör mi több egy év alatt a ‘sörbeszéd’ része lett. Formálódik egy újfajta sörkultúra, ami nélkül nincs modern magyar gasztronómia. Idén í­zekre szedjük a sört. Kezdve a komlóval, amelyet már a honfoglalók is ismertek és valaha itthon is termesztettek”- mondta Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója a 2016-os sörszezon megnyitóján.
Az ünnepségen résztvevők nem csak igazi gasztronómiai élménnyel lettek gazdagabbak, a legbátrabbak örökbe fogadhattak egy palántát, hogy kí­sérletet tegyenek a komló termesztésére. A hogyan neveld a komlópalántádat kérdésben a Sör mi több Komló Klubja nyújt majd segí­tséget.
A szövetség reményei szerint újabb nyarat tölthetünk el a minőségi sörök és hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében. A Sör mi több és a nagyközönség ez évi első találkozására nem kell sokat várni, május végén rendhagyó kiállí­tást szerveznek, hogy a hölgyeket a sörös oldalra csábí­tsák.

Az eseménysorozatról

A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő sör az őt megillető helyére kerülhessen a magyar fogyasztók asztalánál. A sörszezonnal együtt indult “Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyí­tse a hazai sörkultúrát és új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. A 2015-ös szezon során a sör egészen új oldaláról mutatkozott be: a legkülönfélébb fajtáival találkozhattunk változatos gasztronómiai fogások párjaként. 2016-ban a gasztro mellett számos új téma kapcsán kerül középpontba a sör. A természetes ital összetevői és alapanyagai mellett, fókuszba kerül a minőségi magyar sörgyártás és olyan izgalmas tárgykörben is kutatnak majd, mint a nők és a sör viszonya.

További információ: Sör mi több blog . Facebook.com/sormitobb