Amerikai mesterlövész

Az 1974-ben született Chris Kyle saját bevallása szerint 255 embert ölt meg, ebből 160-at a Pentagon is elismert (akkor számí­t elismertnek egy gyilkosság, ha egy szemtanú is megerősí­ti).

Mégsem egy tömeggyilkos gonosztevőről készí­tett most filmet Clint Eastwood, hanem egy hősről, aki egyben az amerikai hadsereg történetének leghalálosabb mesterlövésze. Kyle 10 éven keresztül szolgált, és akkor tűnt fel kivételes képességeivel, mikor 2003-ban az Egyesült íllamok hadserege megtámadta Irakot. Az amerikai katonák százainak életét megmentő katona ráadásul könyvet is í­rt megpróbáltatásairól, ezzel megfelelő alapanyagot szolgáltatva egy nagyszabású hollywoodi filmhez.

A projektet pedig a (most már) háromszoros Oscar-jelölt Bradley Cooper karolta fel, ő vásárolta meg ugyanis a megfilmesí­tési jogokat. A rendezői székbe David O. Russellt (Napos oldal, Amerikai botrány) szerette volna ültetni, mí­g a főszerepet Chris Prattre (A galaxis őrzői) bí­zta volna. Végül egyik sem jött be, a direktori székbe a szintén esélyes Steven Spielberg kiesése után a négyszeres Oscar-dí­jas Clint Eastwood ült, mí­g Chris Kyle szerepe magánál Coopernél landolt. A szí­nésznek még arra is volt lehetősége, hogy a sztori főhősével beszélgessen az előkészületek alatt, ám a sors tragédiájaként Kyle-t 2013 februárjában amerikai földön lőtte le egy veterán katonatársa, akinek segí­teni próbált, ezzel még elszántabbá téve az életrajzi film alkotóit. Egy tengerentúli legendáról hasonló zsánerű filmet forgatni mindig rizikós. Nagyon könnyen elsodródhat ugyanis az anyag a szentimentalitás magába szippantó örvénye felé, és bizony Eastwoodtól is láttunk már ilyet (A dicsőség zászlaja).

Szerencsére a 84 éves mester jó arányérzékkel locsolta meg az alapvetően gyümölcsőző táptalajba elvetett magokat, í­gy az Amerikai mesterlövész egyszerre zengi Chris Kyle hazafiságának még elviselhető drámaiságú himnuszát, mutatja be nem forradalmian, de korrekt módon a modern hadviselés poklát és szolgáltat kellően pikí­rt látleletet a háborúfüggő katonákról. E témában egyébként elkerülhetetlen az összehasonlí­tás a legjobb film Oscar-dí­jával is megjutalmazott 2008-as A bombák földjénnel, és bár Eastwood nem tudta megugrani Kathryn Bigelow nyers és húsbavágó háborújának szí­nvonalát, az Amerikai mesterlövész Bradley Cooper Oscar-jelölt alakí­tásának, valamint a kényes témát érzékenyen prezentáló rendezésnek hála, joggal szerepelhet az év legjobb alkotásait felsoroló lajstromokban.

Rendezte: Clint Eastwood
Szereplők: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Kyle Gallner, Jake McDorman
Forgalmazó: InterCom
Magyarországi bemutató: 2015. február 19.