Légköroptikai jelenségek

A városi ember keveset nézegeti az eget. Mit is nézzen rajta?

Az okostelefon megmutatja, hogy éppen esik-e az eső, az ég meg uncsi, legtöbbször ólomszürke, éjszaka narancssárga. A lég- és a fényszennyezés nemcsak a csillagos ég csodájától fosztja meg a városban élőket, hanem sok szép légköri tüneménytől is. Persze ha kedvező az időjárás, és az ember egy kicsit odafigyel, láthat szép dolgokat. A régen, amikor még nemhogy internet, de meteorológiai szolgálat sem volt, az emberek jobban figyeltek az égre, hiszen megélhetésük, életük függött attól, hogy felismerik-e a várható időjárás jeleit. A pásztor, a földműves az ég szí­néből, a naplemente fényjátékából már sejtette: másnap szél jön, vihar, esetleg jeget is hoz, avagy szép idő várható, maradhat-e a jószág a legelőn, a termés a mezőn. A megállapí­tásoknak nem sok tudományos alapjuk volt. Ha egy jelenség időben együtt járt egy másikkal, akkor összefüggést véltek felfedezni. Ezért a népi megfigyelések számos elfogultsággal, torzí­tással terheltek, rájuk nehezednek az ősi babonák, hiedelmek.

Gyakran hitték, hogy az égi tüneményekkel a szellemvilág lényei, démonok, istenek kí­vánnak üzenni. Modern korunkra a légköroptika tudománya a legtöbb jelenségre egyértelmű magyarázatot adott, és megcáfolta a babonákat. ím ahogy kiderült, hogy semmiféle misztikum nincs a jelenségekben, az emberek érdeklődése is elfordult tőlük. Úgy tűnik, az emberek “normális” életének szerves része, hogy rettegni akarnak valamitől. Ha nincsenek égen táncoló démonok, Thor vagy Zeusz haragja sem leselkedik rájuk a felhők mögül, akkor jöhet egy kis bombázás, atomháború, vagy ha arra sincs kilátás, akkor az ufók. És ha éppen a földönkí­vüliek már megunták a harmadik tí­pusú találkozásokat, akkor jöhet a Chemtrail meg a HAARP. A legkoroptika.hu szerkesztői ezeket sem hagyják cáfolat nélkül, de a tartalmak zöme békésebb, természeti jelenségekkel foglalkozik. íœgyes, igényes összeállí­tás, érdemes megismerni, és az ismeretek birtokában nyitott szemmel sétálni az utcán. Zivatar előtt egy szép Tyndall-jelenséget a városban is gyakran látni. Ilyenkor télen a hold körül kialakuló halojelenség sem ritka, bár nagy szerencse kell, hogy az ember kifejezetten szép halót lásson.

Az utóbbi évek tapasztalata szerint, aki korán kel, jó eséllyel láthat különös szí­nű világí­tó felhőket. Sokan nem figyelnek fel rájuk, pedig ha tudnák, hogy ezek valóban “földön kí­vüli eredetű” jelenségek! És ha már megint az ufónál tartunk, egy fagyos hajnalon az sem kizárt, hogy napkutyával találkozzon az ember. Hogy az milyen állat!? Megtudhatja, aki elolvassa a legkoroptika.hu-n.