Na, erre kössön csomót!

Mindenki tud valamilyen csomót kötni, ha mást nem, talán a cipőjét be tudja kötni. Mégis kevesen vannak, akik tudják, hogy mikor milyen csomót érdemes használni, ha komolyabb feladatról van szó.

Vitorlázás közben, vagy ha sziklamászásról, horgászatról, túlélésről esik szó, a csomókötés hirtelen misztikus dologgá válik. Olyan földöntúli tudomány, amelyhez csak a beavatottak értenek! Az ember fia örülhet, ha a nyakkendőjét tisztességesen meg tudja kötni, esetleg fél tucat csomókötést be tud mutatni egy cserkészpróbán. Pedig nincs ebben semmi ördöngösség, a kötélcsomók többsége egyszerű, mint a faék. A 19. századig a vitorlás hajók uralták az óceánokat. A szkúnerek, fregattok és klipperek jelentették akkoriban a csúcstechnológiát. Egy klipper árbocaira akár ötven vitorlát is felhúzhattak, amihez elképesztő mennyiségű kötél tartozott. A terjedelmes vitorlázat korábban soha nem látott sebességet tett lehetővé, akár 22 csomóval (41 km/h) is hajózhattak. ím a néha napokig tartó kedvezőtlen széljárás komolyan hátráltatta őket. Nem volt ritka, hogy az átlagsebesség csak 6-8 csomóra (11-15 km/h) jött ki. Az unalmasan telő szélcsendes órákban a matrózok pont ráértek a kötelekkel szórakozni, különféle csomókötéseket kitalálni.

íltalában az a jó csomó, amelyik szilárd és tartós kötést ad, mégis könnyen kioldható akkor is, ha előtte nagy terhelésnek volt kitéve. Fontos, hogy ne törje, ne gyötörje a kötelet, másként a kötés éppen a csomó miatt fog elszakadni. A csomók egy része rendelkezik valamilyen hasznos tulajdonosággal. Például az angol mentőcsomóval ki lehet húzni valakit a pácból. A francia pruszik meg könnyen csúszik egy másik kötélen, ha nincs rajta súly, de szilárdan rögzül, ha terhelik, í­gy akár mászni is lehet vele. Más csomók semmi gyakorlati haszonnal nem bí­rnak, egyszerűen csak szépek, mint például a Carrick-csat. Olyanok is vannak, amelyek még csak nem is szépek, de nagy kunszt őket megkötni, vagy éppenséggel kibontani. Ami a kötés technikáját illeti – kevés kivételtől eltekintve -, nem szentí­rás a dolog. Öt csomómágus jellemzően öt különböző módon köti meg ugyanazt a csomót. A technikákat megtanulni nem nehéz. Internetes oldalakon, főként vitorlás-, horgász-, hegymászó- és cserkészhonlapok tucatjain lehet találni leí­rásokat. Alighanem a világ legjobb és leglátványosabb összeállí­tása az Animated Knots, ahol tematikus rendben ezernyi csomót talál az érdeklődő. A tanuláshoz mobilalkalmazás is szolgál, rossz idő esetén jó szórakozás.

http://www.animatedknots.com