Ráday Misi itt hagyott minket

Misi – bár a szakmában így rögzült, hitvese, Ruttka Andrea szigorúan Mihálynak szólította – egyszer s mindenkorra letette Pallasz Athéné legendás (netán többször ellopott) lándzsáját.

Fotó: FUGA Budapest

Az egykor közszolgálati MTV-ben évtizedekig kerülgettük egymást. Többször stúdió-vezetőoperatőrként dolgozott a Panoráma felvételein. De például közös forgatásunkon, a mormonokról szóló, Szinetár Miklós rendezte Utahi utak című sorozatban kóstolgattuk egymást. Jó volt vele dolgozni. Ki- és beszámítható volt. A valóságot tükrözte. Amerika volt, illúziómentesen.

Ez volt a vezéreszménye, ebből nem engedett. Tévedhetetlen volt, mi a maradandó, és mi a talmi. Ezért vált fővárosi, majd parlamenti képviselővé. Városvédő sorozata legendává lett. Méltán. Emberfia nincs e hazában, aki kétségbe vonná áldozatos és kérlelhetetlen tevékenységét. Ebben egészen nagyszerű volt. Nem véletlen, hogy „országszerte világhírű” lett, akinek ténykedését – mert az volt! – mindenkinek el kell ismernie.

Sosem gondoltuk volna, hogy egy időben, több mint tíz évig rendszeres szerzői leszünk egy lapnak. Egészen más műfajban. És most félő, hogy utoljára.