Az IQOS módosított kockázatú termékként értékesíthető az USA-ban

A Philip Morris International IQOS elnevezésű elektronikus dohányhevítéses rendszere elsőként kapta meg az Amerikai Egyesült Államokban a „módosított kockázatú” dohánytermék minősítést az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivataltól (FDA). Mit is jelent ez pontosan?

Az IQOS dohányhevítéses rendszer az elektronikus hevítőt tartalmazza, ami nikotin tartalmú aeroszolt állít elő a papírba töltött dohányrudak hevítésével. Az IQOS legfeljebb mintegy 320 °C-ra hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön.

Mire is vonatkozik az FDA döntése?

A gyártó az alábbi információkat teheti közzé az Amerikai Egyesült Államokban  a forgalmazás során:

„A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján:

  • Az IQOS rendszer a dohányt hevíti és nem égeti azt.
  • Jelentősen csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét.
  • A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az ön szervezetének káros és potenciálisan káros anyagoknak való kitettsége jelentősen csökken, ha a hagyományos cigarettákról teljes egészében az IQOS rendszerre vált.”

Az FDA bejelentésére reagálva André Calantzopoulos, a PMI vezérigazgatója elmondta:

„Az FDA döntése történelmi mérföldkő a közegészségügyben. Habár a tízmilliónyi amerikai dohányos közül sokan vannak, akik le fogják tenni a cigarettát, de rengetegen vannak, akik nem. A mostani döntés lehetővé teszi ezeknek a felnőtteknek a tájékoztatását, hogy az IQOS-ra való teljes átállás jobb választás, mint a cigarettázás folytatása.”

Még ez az intézkedés sem azt jelenti, hogy ezek a termékek kockázatmentesek lennének. A módosított kitettséget elismerő döntés nem hatalmazza fel a vállalatot arra, hogy a fentieken túl más módosított kockázatra vonatkozó állításokat is tegyen, és azt sem állíthatja, hogy a termék az FDA szerint kockázatmentes volna. A dohányosoknak az ártalomcsökkentés érdekében a legjobb alternatíva a teljes leszokás.

A termék magyar piacon történő forgalmazását és annak szabályozását ez a döntés nem érinti.