A magas vérnyomás összefügg a memóriaproblémákkal?

Nagy valószíníséggel memóriaproblémákkal is küszködnek a magas vérnyomásban szenvedő emberek, ráadásul már viszonylag fiatalon, akár 45 éves korban – állapították meg amerikai kutatók, akik hangsúlyozzák, hogy a magas vérnyomás korai agresszív kezelése igen kifizetődő lehet e téren is.A magas diasztolés vérnyomásban szenvedők esetében, amikor a vérnyomás alsó értéke magasabb az átlagosnál, nagyobb a valószínísége a memóriaproblémáknak és a kognitív zavaroknak – írták az Alabamai Egyetem szakemberei a Neurology szaklapban megjelent tanulmányukban, amely az eddigi legnagyobb szabású vizsgálat a magas vérnyomás és a memóriaproblémák közötti kapcsolatról.

"Lehetséges, hogy a magas vérnyomás megelőzésével vagy kezelésével potenciálisan megelőzhetővé válik a kognitív zavar, amely a demencia, a szellemi leépülés hírnökének bizonyulhat" – fogalmazott Georgiis Tsivgoulis, a tanulmányt készítő csoport vezetője.

A kutatók mintegy 20 ezer, 45 éves vagy annál idősebb embert vizsgáltak meg, olyanokat, akiknél korábban soha nem lépett fel agyi érkatasztrófa (stroke) vagy mini-stroke, amely a memóriazavarok általános előidézője lehet. Több mint 7 százalékuknál észleltek memóriaproblémákat, és több mint felük szedett gyógyszert magas vérnyomásra.

A magas vérnyomást a szakemberek a 140/90 feletti értékben határozzák meg. A nem kezelt magas vérnyomás agyi érkatasztrófát, szívrohamot, szívelégtelenséget és veseelégtelenséget okozhat. A vérnyomás alsó értékében bekövetkezett, minden 10 pontos növekedés esetén 7 százalékkal nőtt az esélye annak, hogy az illetőnek kognitív problémái vannak – mutatták ki a szakemberek.

Ugyanezt az eredményt kapták akkor is, amikor a gondolkodást befolyásoló más tényezőket – kort, dohányzást, testmozgást, végzettséget, cukorbetegséget vagy magas koleszterinszintet – is figyelembe vettek.

"A legfrissebb eredmények azt sugallják, hogy a magasabb vérnyomás kockázati tényező lehet a kognitív képesség csökkenésében, de további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy megértsük az ok-okozat viszonyt" – közölte Walter Koroshetz, a tanulmány elkészítését támogató amerikai National Institute of Neurological Disorders and Stroke igazgatóhelyettese.