A magas tesztoszteron szint kockázatvállalásra készteti a nőket

Kevésbé idegenkednek a kockázatvállalástól, s e tekintetben a férfiakhoz hasonlóan viselkednek azok a nők, akiknek szervezetében több tesztoszteron hormon van – állapították meg amerikai kutatók.A férfi nemi hormonként ismert tesztoszteron egyaránt megtalálható a férfiak és a nők szervezetében, de a férfiakéban sokkal több termelődik. A tesztoszteront régóta a versenyképességgel, az uralkodásra való hajlammal, a félelemérzet csökkenésével vagy az olyan kockázatos magatartással azonosítják, mint például szerencsejáték ízése.

Luigi Zingales, a Chicagói Egyetem kutatója és munkatársai több mint 500 MBA-képzésben részt vevő diák – nő és férfi – tesztoszteron szintjét vizsgálták nyálminta alapján, illetve arra kérték őket, hogy válasszanak a garantált fizetés vagy a magasabb jövedelmet biztosító, ám kockázatos lottójátékon alapuló között.

A diákoknak többször kellett e két alternatíva között választaniuk, annak függvényében, ahogy növekedett a kifizetésre kerülő pénzek összege. A szakemberek megállapították, hogy általánosságban a férfiak voltak azok, akik a kockázatosabb, lottón megszerzett jövedelmet választották. &Aacutem az is kiderült, hogy a magasabb tesztoszteron szinttel bíró nők esetében hétszer nagyobb volt az esély a kockázatvállalásra, mint az alacsonyabb tesztoszteron szintí társaik körében.

Ugyanakkor semmilyen különbséget nem találtak a kockázatvállalás tekintetében a viszonylag alacsony tesztoszteron szinttel bírók – a nők 90 százaléka, és a férfiak 31 százaléka – körében. A kutatás arra is rávilágított, hogy a házasembereknek – férfiaknak és nőknek – alacsonyabb a tesztoszteron szintjük, mint az egyedülállóknak. "A házasokról közismert az is, hogy kevésbé kockázatvállalók, mint azok, akik egyedül élnek" – írták a kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences (www..pnas.org) tudományos honlapon megjelent tanulmányukban.

A felmérésbe bevont alanyok közül a női MBA-hallgatók 36 százaléka választott olyan, magas kockázattal járó pénzügyi karriert, mint például amilyen a befektetési bankáré vagy a tőzsdeügynöké. A férfiak 57 százaléka volt ilyen.  "Azt akartuk kideríteni, hogy a nemek közötti különbség kapcsolatba hozható-e a tesztoszteron hormonnal" – magyarázta Paola Sapienza, a tanulmány társszerzője.