Növénytestőr növények: físzervédelem rovarok ellen

A físzerkivonatok egészséges és környezetbarát alternatívát kínálhatnak a hagyományos mezőgazdasági növényvédő szerekkel szemben – közölték kanadai kutatók az Amerikai Kémiai Társaság ülésén.A kutatók olyan biológiai rovarölőket fejlesztettek ki, amelyek többféle – szám szerint kettő-négy – físzernövény csekély mennyiségét tartalmazó keveréken alapulnak. A szerek elpusztítják vagy távol tartják a rovarokat, alkalmazásuk azonban a környezet és az ember számára veszélytelen. A gyilkos növények pedig a kakukkfí, a rozmaring, a szegfíszeg és a borsmenta.

Az újonnan kifejlesztett termékek szélesítik a jelenleg használatban lévő – fölöttébb kevés – környezetbarát növényvédő szer palettáját. Már forgalomban van néhány físzeralapú szer, amelyek sikerrel védik az eper-, spenót- és paradicsomültetvényeket a levéltetvek és atkák ellen.

Az alternatív módszer hatalmas előnye, hogy a rovarok nem válnak rezisztenssé a bioszerekkel szemben – közölte a kutatás vezetője, Murray Isman, a British Columbia Egyetem kutatója a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Ezen kívül a mezőgazdaságban dolgozók is sokkal nagyobb biztonságban vannak alkalmazása során, mint a hagyományos szerek esetében.

A biológiai növényvédő szereknek mindazonáltal még akad pár gyengéjük. A növényi illóolajok például gyorsan elpárolognak napsütésben, mi több, nagyobb munkaráfordítással is járnak, hiszen gyakrabban kell kijuttatni őket, mint hagyományos társaikat. Egyes esszenciák hatása akár néhány óra leforgása alatt is megszínhet, míg a konvencionális rovarölők napokon vagy akár hónapokon át is hatnak.

Ráadásul a bioszereket magasabb koncentrációkban kell alkalmazni, hogy ugyanazt a hatást elérjék – közölte Isman.
Jelenleg arra keresnek megoldást a kutatók, hogy meghosszabbítsák és fokozzák az új hatóanyagok hatását.