Jól alkalmazkodik a fekete özvegy a belga éghajlathoz

Egyre gyakrabban bukkannak fel Belgiumban a fekete özvegyként ismert, igen erős mérgí pókfajta példányai, ami annak a jele, hogy jól alkalmazkodnak az ország nedves, óceáni éghajlatához – figyelmeztetett a belga arachnológiai (póktani) társaság (ARABEL).A fekete özvegy jellemző előfordulási helye a tengeri kikötők környéke, vagyis "illegális bevándorlókról" van szó, amelyek úgy tínik, nem rettennek meg a gyakori szitáló esők hazájától, ahol embernek nem tanácsos esernyő nélkül elindulnia otthonról. 

Az elmúlt két évben több mint húsz felnőtt példányt találtak – ami pusztán önmagában még arra is utalhatna, hogy hajózni és világot látni vágyó "özvegyek" egyedi eseteivel állunk szemben -, de ennél nyugtalanítóbb, hogy gubókra is bukkantak a pókkeresők, tehát ez a fajta jól érzi magát Belgiumban, és a családalapítás, megtelepedés gondolata sem áll tőle távol.

A szakértők szerint a húszegynéhány dokumentált eset csak a jéghegy csúcsa lehet, hiszen egyetlen hajózási társaság sem szívesen büszkélkedik ilyen méregerős potyautasokkal.

Az átlagban 4-5 centiméteres fekete özvegy nem kimondottan agresszív pókfajta. Csípése azonban az esetek 5 százalékában halálos. Ennél nagyobb arányú a tragikus végkifejlet gyermekek, idősek, illetve szívbetegek esetében. Az ellenmérget négy napon belül be kell adni, hogy hatásos lehessen.