A botfülíek agya másként van “huzalozva”

A botfülí emberek agyának két meghatározott területe között kevesebb az összeköttetés, mint az a jó zenei hallással rendelkezőknél tapasztalható – állapítják meg bostoni kutatók a Journal of Neuroscience címí szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.A kis létszámú vizsgálatot a Harvard Egyetem munkatársai végezték, orvosi képalkotó berendezéssel követték az egyes agyi területek aktivitását.

A botfülí emberek beszéde és hallása általában nem tér el a szokásostól, ám a zenei hangok különbségét nem észlelik megfelelően. Az eltérés családokban halmozódik, különböző becslések szerint az emberek 4-17 százalékát érinti.

A kutatók megállapították, hogy a botfülí emberek agyának frontális és temporális régiója között jóval kevesebb volt az idegi összeköttetés, mint a jó zenei hallású kontrollcsoport tagjainál.

Psyche Loui, kutatásvezető elmondta, hogy az általuk vizsgált agyi összeköttetésekről korábban azt tudták, hogy a nyelvi készségekben játszik szerepet. "Most, hogy már tudjuk, milyen agyi útvonalakat érdemes tréningezni, segíthetünk a rossz zenei hallású, sőt talán a nyelvi zavarokkal küszködő embereknek is" – mondta Loui.