Kokainnyomok borítanak szinte minden papírpénzt az Egyesült &Aacutellamokban

Kokain nyomait találták kutatók az Egyesült &Aacutellamok nagyvárosaiban forgalomba lévő bankjegyek 90 százalékán. A Washingtonban forgalomban lévő bankjegyek esetében mintegy 95 százaléknál találtak kokain használatra utaló nyomokat egy átfogó kutatás során.A Massachusettsi Egyetem kutatói öt ország – az Egyesült &Aacutellamok, Kanada, Brazília, Kína és Japán – több mint harminc városának bankjegyeit vizsgálták meg, és a kokain használatának "riasztó" bizonyítékaira bukkantak.

Az Egyesült &Aacutellamokban és Kanadában tapasztalták a bankjegyek kábítószer szennyezettségének a legmagasabb arányát, 85-90 százalék, és Kínában, valamint Japánban a legalacsonyabbat, 12-20 százalék – olvasható a ScienceDaily tudományos szakportál honlapján.

A bankjegyekre közvetlenül a dollárból formált hengerekkel kokaint szippantgató használóktól kerülhet rá az illegális anyag, vagy pedig "közvetve", a más bankjegyekkel történő érintkezés során szennyeződnek.

Az Egyesült &Aacutellamokban az elmúlt két év során – az előző hasonló vizsgálata óta – 20 százalékkal növekedett a kokainos bankjegyek száma. A főváros mellett még más amerikai nagyvárosokban, így Baltimore-ban, Bostonban és Detroitban volt a legmagasabb a kábítószerrel szennyezett bankjegyek száma.

"Legnagyobb meglepetésemre egyre több és több kokaint találunk a bankjegyeken" – mondta a kutatást vezető, Yuegang Zuo, a Maasachusettsi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. "Nem vagyok biztos benne, hogy mi lehet a nyilvánvaló növekedés oka, ám valószíníleg kapcsolódhat a gazdasági válsághoz, mivel a stresszes emberek előszeretettel fordulnak a kábítószerhez" – tette hozzá.