&Uumlres zsebbel nem megy a veszélyes aszteroidák megfigyelése

A NASA dolga lenne, hogy megfigyelés alatt tartson minden, potenciálisan a Földet fenyegető aszteroidát, ám egy jelentés szerint nem képes eleget tenni ennek, mert nincs rá pénz.A kongresszus ugyanis – bár négy esztendeje az írhivatalra bízta ezt a feladatot – eddig még nem adott pénzt a szükséges teleszkópok felépítéséhez – tárta föl az amerikai Tudományos Akadémia jelentése.A NASA a Földet veszélyesen megközelítő meteoritok 90 százalékának megfigyelésére kapott megbízást 2020-ig. A szükséges anyagi eszközök hiányában azonban egyelőre a feladat egyharmadát képes teljesíteni a meglévő teleszkóprendszerrel.

Az írhivatal becslése szerint nagyjából 20 ezer olyan aszteroida, illetve üstökös halad a Naprendszerben, amelynek átmérője meghaladja a 140 métert, és potenciális fenyegetést jelent bolygónkra. Ebből jelenleg hatezer írvándorról tudják, hogy éppen merre jár. A 140-től ezer méter átmérőjí meteoritok már egy egész régiót képesek elpusztítani, ha becsapódnak, a bolygót azonban nem, az ennél nagyobbak azonban természetesen pusztítóbb hatásúak lehetnek – mondta Lindley Johnson, a NASA Föld-közeli objektumok programjának igazgatója.

Az asztronómusokat épp a minap érte meglepetésként, hogy egy Jupiterbe csapódó meteorit Föld-nagyságú mélyedést robbantott a bolygóba – igaz, a Jupitert sokkal több meteorit találja el elhelyezkedése, hatalmas mérete és gravitációs vonzása miatt. Az Armageddon, és hasonló típusú katasztrófafilmek miatt nem ismeretlen a fenyegetés a hétköznapi emberek előtt sem, de amikor arra kerülne a sor, hogy kézbe vegyék a problémát, az amerikai kormány csekély erőfeszítést tesz. Ugyanakkor gyakorlatilag még ezzel a próbálkozással is egyedül van a többi kormányokkal szemben – fejtette ki a jelentés.

"Kiderült, hogy van egy problémánk, amivel nem törődünk" – szögezte le Louis Friedman, a Planetary Society elnevezésí csoport igazgatója. A NASA úgy kalkulált, hogy 2020-ig 800 millió dollárra lenne szükség az aszteroidák törvényben elrendelt megfigyelésére – akár földi teleszkóprendszer felállításával, akár az írből történő megfigyeléssel számolnak. Ha csak 300 milliót bocsátanak a hivatal rendelkezésére, abból az ezer méternél nagyobb átmérőjí meteoritokat tudja kiszírni – közölte Johnson.

Az írhivatal jelenleg öt, Földre veszélyes aszteroidát tart számon – ezeknél kevesebb mint egy a millióhoz az esély a Földdel való ütközésre, és méretük miatt súlyos károkat okozhatnának. Ez a szám természetesen folyamatosan változik, ahogy újabb és újabb aszteroidák kerülnek képbe, másokról viszont az adatok birtokában bebizonyosodik, hogy nem árthatnak.

A szakértők legjobban egy 130 méter átmérőjí aszteroidától tartanak, amelynél 1 a 3000-hez az esély, hogy 2048-ban becsapódhat a Földbe. Az Apóphis elnevezésí írobjektum kétszerese az előbbinek, s 1:43 ezerhez a kockázata, hogy 2036-ban, 2037-ben vagy 2069-ben eltalálhatja a bolygót. Júliusban az írhivatal új honlapot indított (jpl.nasa.gov/asteroidwatch), hogy tájékoztassa az érdeklődőket a Földet veszélyesen megközelítő objektumokról.