Pislogásérzékelő segít a koncentrációban

Egy japán cég kifejlesztett egy eszközt, amely segít összpontosítani a képernyő előtt dolgozóknak. A Wink Glasses elnevezésí találmány szemüvegre erősíthető, és a pislogás gyakoriságát méri.Egy átlagos felnőtt nagyjából öt másodpercenként pislog. Amennyiben hosszabb időre kimarad a pislogás, az koncentrációveszteséget jelent, és míködésbe lép a Wink Glasses – a Masunaga 1905 neví optikai cég találmánya.
A szemüveg egyik lencséjéhez rögzített, mérőhöz csatlakozó üveglapocska elszíneződik ekkor, a felhasználó pedig pislogni, és újra összpontosítani kényszerül.

A mintegy hét grammos készülék egy töltéssel nyolc órán át gondoskodik arról, hogy viselője ne álmodozzon napközben. Alternatív megoldásként egy USB-kábelen keresztül is el lehet látni árammal – írja a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A hivatali munka mellett még a szabadidőben is bevethető az eszköz. Olvasásnál vagy számítógépes játékok közben a lencse segíti viselőjét, hogy pillanatnyi tevékenységére koncentráljon. A szerkezet lényege egy folyékony kristályokból álló réteg.

Amennyiben gyenge az elektromos feszültség, ez a réteg átlátszó. Ha a szenzor úgy érzékeli, hogy a felhasználó keveset pislog, a feszültséget megszünteti, ami egyszerre elhomályosítja a lencsét, akadályozván a látást. Ugyanezt a technikát alkalmazzák ma már az ablakok esetében is, ha ki akarják zárni a kíváncsi tekinteteket.

Az eszközt nem csak szemüvegesek hordhatják, sima ablaküveg-szemüvegre is rá lehet erősíteni. Autóvezetésre természetesen kevésbé alkalmas az olykor akadályozott látás miatt.