Életképesebb spermium, hosszabb élet

Negyven ezer dán férfi akár négy évtizedes követéses vizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak dániai kutatók, hogy hosszabb életre számíthattak azok, akiknek több és életképesebb ondósejtjük volt.Tina Kold Jensen és munkatársai az American Journal of Epidemology címí szaklapban közlik tanulmányukat, mely szerint a férfiak jobb genetikai állománya és kielégítőbb egészségi állapota összefüggésben van ondósejtjeik életképességével, számával is.

Arra a 43.277 férfira terjedt ki vizsgálatuk, akik 1963 és 2001 között a Koppenhágai Spermaelemző Laboratóriumban mintát adtak, vagy az időszak végéig, vagy halálukig.

Azok a férfiak, akiknél egy milliliter mintában 40 milliónál több spermiumot találtak, 40 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg az időszak végére, mint azok, akik spermiumszáma 10 milliónál kevesebb volt.

A spermiumok életképessége is számított: akiknél 75 százalék fölött volt a normálisan mozgó ivarsejtek aránya, azok 54 százalékkal kisebb valószíníséggel haltak meg, mint azok, akik ondósejtjeinek kevesebb mint 25 százaléka mozgott élénken.