Galaktikus “szörnyről” készített felvételt a NASA Spitzer írteleszkópja

Egy spirális galaktikus “szörny”, a belsejében egy “szemmel” látható az amerikai írkutatási hivatal, a NASA Spitzer írteleszkópja által készített felvételen.Az NGC 1097 jelí galaxis 50 millió fényévnyire található bolygónktól. Spirálalakú, akár a mi Tejutunk, s hosszú "csillagkarokkal" rendelkezik. A galaxis központjában lévő "szem" egy óriási fekete lyuk, amelyet csillaggyírí övez. A Spitzer által az infravörös tartományban készített felvételeken az egyébként láthatatlan fekete lyuk kékszíní, míg a csillaggyírí fehér – olvasható a Science Daily címí tudományos hírportálon (http://www.sciencedaily.com).

A fekete lyuk óriási, tömege körülbelül százmilliószor nagyobb, mint a Napé, s a közelébe került szerencsétlen sorsú csillagról "legeli le" a gázokat és a port. &Oumlsszehasonlításként a Tejút középpontjában lévő fekete lyuk tömege "mindössze" néhány milliószor nagyobb mint a Napé.

"E fekete lyuk, s hozzá hasonlók sorsát kutatjuk. Némely elmélet szerint idővel ezek a fekete lyukak lecsendesednek, alvó fázisba kerülnek, mint történt ez a Tejút esetében is" – hangsúlyozta George Helou, a NASA Spitzer Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese.

A fekete lyukakat körülvevő fényes gyírít születő fiatal csillagok alkotják. A galaxis belsejébe áramló anyag "kapcsolja fel" az új csillagokat. Kartik Sheth, a NASA asztronómusa lenyígözőnek nevezte a csillaggyírít, amelyet azért érdemes kutatni, mivel itt oly nagy arányban képződnek új csillagok.

Az infravörös tartományban rövidebb hullámhosszon készített Spitzer-felvételeken kékek, a hosszabb hullámhosszon pedig vörösek az objektumok. Ezeken a képeken az NGC 1097 vörös spirálkarjai között látszik az újszülött csillagok által hevített por. A galaxisszerte szétszórt idősebb csillagok kék színben tínnek fel.

A felvétel bal oldalán megbúvó halvány pont egy kísérőgalaxis, amely úgy tínik, mintha bújócskát játszana, kikukucskálva a nagyobbik "karjai" közül.