Marburg-vírussal fertőzött a gyümölcsevő denevérek egy része Ugandában

Több ezer denevér fertőzött Marburg-vírussal, az Ebolához hasonló, vérzéses lázat okozó kórokozóval Uganda egyik barlangjában. Ez megerősíti az elméletet, miszerint ezek a repülő emlősök a halálos vírus természetes hordozói.2007 augusztusában volt a Marburg-járvány legutóbbi kitörése barlangokban dolgozó aranybányászok körében Nyugat-Ugandában. Az egyik ilyen barlangban élő denevérek öt százalékában találtak élő vírust az amerikai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (CDC) különleges kórokozókra szakosodott munkatársai Pierre Rollin vezetésével.

2008 júliusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta az ugandaiak és a turisták figyelmét, hogy ne látogassák a denevérek lakhelyéül szolgáló barlangokat, miután egy 40 éves holland nő Marburg-vírussal megfertőződve tért haza, majd a kórházban meghalt. Előtte Ugandában járt, ahol háromhetes útja során két barlangot is meglátogatott. A nő Marburg-vírussal való fertőződését laboratóriumi tesztek igazolták.

Az Ugandában található Kitaka-barlangban mintegy százezer egyiptomi gyümölcsevő denevér (Rousettus aegyptiacus) él, amelyek öt százaléka az aktív vírust hordozza – írták a kutatók jelentésükben, amely a Public Library of Science címí tudományos folyóiratban jelent meg. A szakemberek szerint a denevérek, valamint egy 2007-ben elhunyt bányász vérében talált vírus genetikai állománya igen közel áll egymáshoz.

"Az adatok azt jelzik, hogy az egyiptomi gyümölcsevő denevér a Marburg-vírus fő természetes hordozója és forrása lehet, ahonnan emberekre is átjuthat a vírus" – írták közleményükben a szerzők.

A Marburg vérzéses láz súlyos, sokszor halállal végződő fertőző betegség, amelyet az Ebolával rokon vírus okoz. A páciensek több helyen véreznek, vakcina és megfelelő kezelési mód nincs még ellene.