Velence elődje

Olasz régészeknek első ízben sikerült rekonstruálniuk légi felvételek alapján, hogyan nézhetett ki Altinum, az Észak-Adria egyetlen római korú városa. A Velence elődjének tekintett városnak már akkoriban volt Canal Grandéja, nagy csatornája.A város létezéséről és elhelyezkedéséről évszázadok óta tudnak, de mivel teljesen nyoma veszett, ebben ki is merült a tudomány. Altinum hét kilométerre volt Velencétől északra, a mai Jesolo fürdőváros és a Marco Polo repülőtér között.

Kétezer éve ott keresztezte egymást két római kereskedelmi út: a Via Annia, amely az Adria mentén haladt, valamint a Via Claudia Augusta, amely továbbvezetett a mai Bajorország területére.  A város első nyomai 2700 évesek. Virágkorát időszámításunk előtt 50 és i. sz. 50 között é

lte, ekkor létesültek monumentális építményei – amelyeket a középkorban elhordtak építőanyagnak, vagy elmosta őket a víz. Az egykori épületek körvonalait és a város alaprajzát most speciális képi megjelenítő technikákkal láthatóvá tudták tenni. Az, ami ma szántóföldnek látszik, az egész város titkát árulta el. Andrea Ninfo, a páduai egyetem kutatója és kollégái a Science címí tudományos folyóiratban közölték eredményeiket.

A kutatók az infravörös tartományban készült felvételeket a látható fényben készültek felé helyezték. Ez lehetővé tette, hogy meghatározzák az épületek helyeit – a haszonnövények ugyanis más-más érési stádiumban voltak aszerint, hogy volt-e valaha alattuk építmény vagy sem. A világosabb növények többek közt egy bazilika, egy amfiteátrum, egy fórum és talán templomok körvonalait fedték fel – olvasható a Science magazin internetes kiadásában(www.sciencenow.sciencemag.org).

A digitális képalkotás ezenkívül megmutatta, hogy Altinum két-három méterrel helyezkedett el az akkori tengerszint felett, és volt egy csatornája – itt érettebbek voltak a növények -, amely átszelte a várost, és összekötötte a mai Velencei lagúnával.
A város hanyatlása akkor kezdődött, amikor Attila, a hun fejedelem 452-ben leigázta. Nem sokra rá lefektették Velence alapjait.