Szúnyogcsípés juttathatja célba a malária elleni “vakcinát”

Egy hollandiai kutatásban szúnyogokat használtak fel arra, hogy csípéseikkel elterjesszék az élő maláriaparazitákat tartalmazó “vakcinát”.Az eredmény meghökkentette a szakembereket: a vakcinált csoportban mindenki védett lett a maláriával szemben, azok közül viszont, akik nem "kapták meg" a kórokózókat a szúnyogok révén, mindenkinél kifejlődött a malária, amikor később ki voltak téve a parazitának.

A vakcina kereskedelmi termékként nincs forgalomban, de a tanulmány jó volt arra, hogy megmutassa: a teljes parazita éppúgy alkalmazható a betegség elleni védelemre, mintha vakcina lenne – mondta Robert Sauerwein, a hollandiai Radboud Egyetem kutatója.

A vizsgálat során alkalmazott megközelítés a gyakorlatban nem használható nagy léptékben, mindenesetre alátámasztotta azt az alapelvet, hogy a módosított, élő parazitákat tartalmazó védőoltás hatásos lehet az emberiség egyik leggyilkosabb kórokozója ellen. Egy ilyen elven míködő vakcina emberi próbái már folyamatban is vannak.

"A maláriavakcinák úton vannak a laboratóriumokból a kinti világba" – írta Carlos Campbell, a New England Journal of Medicine (NEJM) címí szaklapban. Campbell szerint a tanulmány "emlékeztet bennünket arra, hogy a teljes malária parazita a leghatásosabb immunizáló szer", noha nehezebb így előállítani egy vakcinát, és sokan másfajta megközelítést alkalmaznak.

A malária évente közel egymillió embert öl meg világszerte, főként öt év alatti gyerekeket Afrikában. A fertőzött szúnyogok éretlen malária parazitákat juttatnak a bőrbe, amikor megcsípik áldozatukat; azok eljutnak a májba, ahol megérnek és sokszorozódnak.

Innen belépnek a véráramba, ahol megtámadják a vörösvérsejteket – az emberek ebben a fázisban betegszenek meg. A NEJM mostani számában további két tanulmány jelent meg a maláriaellenes szerek hatékonyságának csökkenéséről (www.nejm.org).