A hangyák racionálisabb döntéseket hoznak, mint az ember

A döntések meghozatala egy hangyaközösségben racionálisabban megy végbe, mint az embernél. Erre a következtetésre amerikai kutatók jutottak, amikor vizsgálataikkal bizonyították, hogy az egyes egyedek korlátozott döntési lehetőségei az egész hangyacsoportnak segítenek optimalizálni döntéseit, a hibaarányt pedig minimálisra csökkenteni. Az eredmények hasznosnak bizonyulhatnak a mesterséges intelligencia terén. "A hangyák magasabb fokú racionalitása úgy jön létre, hogy a kolónia döntése sok rosszul informált állat kölcsönhatásából adódik össze" – közölte a kutatás vezetője, Stephen Pratt, az Arizonai &Aacutellami Egyetem biológusa.

Munkatársaival a Temnothorax curvispinosus neví hangyafajt tanulmányozták, amely parányi üregekben, például makkokban él, és nagyon kreatív, amikor új hálóhelyet keres magának. A kutatók egy Temnothorax-kolóniának azt a feladatot adták, hogy két hasonló fészeklehetőség közül a jobbikat válasszák – írja a Der Standard címí osztrák lap internetes változata (www.derstandard.at).

Az egyedül cselekvő állatoktól eltérően – ideértve az embert is – a hangyaközösség a kísérletek során döntései állandóságával tínt ki. &Oumlnkényeskedésre azért nem kerülhetett sor a kutatók szerint, mivel a legtöbb hangya csupán az egyik lehetőséget ismerte. – A racionalitás alatt itt azt kell érteni, hogy az egyedek a legsikeresebben ragaszkodnak döntéseikhez.

Ez összességében olyan kollektív döntéshez vezet, amely szemmel láthatóan immúnis az irracionális megközelítésekre – írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences címí szaklapban. Az emberek, bár nem butábbak a hangyáknál, döntéseiket épp a nehéz helyzetekben irracionális ismérvek alapján hozzák meg. "Az emberek többnyire úgy vélik, előnyös, ha több lehetőség, stratégia és megközelítés közül választhatnak.

Az irracionális hibák azonban elsősorban akkor keletkeznek, ha az egyed összehasonlítja lehetőségeit" – véli a kutató.
A kutatók ismereteik felhasználási lehetőségét a mesterséges intelligenciában látják. "A kollektív robotika egyik lényege, hogy az egyes robotok nyugodtan lehetnek teljesen egyszeríek. Amennyiben azonban megannyi ilyen robotot csapattá egyesítünk, összetett, intelligens egységet kaphatunk anélkül, hogy szükség lenne egy központi állomásra" – mondta Pratt.