A Betelgeuse szuperóriás gázfelhője a Naprendszer méretével vetekszik

A tőlünk 640 fényévre lévő Betelgeuse óriáscsillagot egy olyan vastag gázréteg veszi körül, amely vetekszik a mi Naprendszerünk méretével – mutatták ki európai csillagászok egy új optikai képalkotási technikával készült felvételek elemzése alapján.A Chile déli csücskében lévő, európai kezelésí VLT obszervatórium legjobban sikerült, rövid exponálással készült képeit vetették össze egy hosszú exponálású felvétellel: az így kapott képek mutatták ki a Betelgeuse gáztakaróját, és azt is, hogy a csillag felszínén óriási hólyag bugyog.

A csillagról ez a legrészletesebb felvétel, amelyet eddig készítettek.  Az Orion csillagképhez tartozó Betelgeuse a Napnál 15-20-szor nagyobb tömegí, vörös szuperóriás csillag. Ha gondolatban a Nap helyére raknánk, felszíne nagyjából a Jupiter pályáját súrolná.

A Betelgeuse néhány millió éves, vagyis jóval fiatalabb a mi 4,5 milliárd éves Napunknál. &Aacutem a Betelgeuse már élete vége felé tart, és pár millió év múlva várhatóan bekövetkezik a halála.

Az ilyen nagytömegí csillagok viszonylag rövid életüket hatalmas szupernóva-robbanás formájában fejezik be. A jelenséget látványos kifényesedésként a Földről is lehet majd látni – még nappal is megfigyelhető lesz az égen -, de magát a bolygót nem fogja veszélyeztetni