A csecsemők felismerik a kutyaugatást

Már a hathónapos csecsemők is felismerik, hogy egy kutya mérgesen morog vagy barátságosan csahol – derítette ki egy amerikai kutatás.E meglepő képességről azok a babák is tanúbizonyságot tettek, akiknek azelőtt semmilyen tapasztalatuk nem volt kutyákkal.

Az amerikai Utah állambeli Brigham Young Egyetem pszichológusai 6 és 24 hónap közötti gyermekeknek mutatták fel ugyanannak a kutyának két különböző képét. Az egyiken az állat barátságos, a másikon agresszív tartást vett fel. Ezt követően különböző kutyahangokat játszottak le a babáknak.

Még a legifjabbak is tovább nézték a kutya agresszív képét, ha morgást hallottak, míg a barátságos csaholás esetében azt a fotót, amelyiken az állat kedves volt – írták a kutatók a Development Psychology címí szaklapban a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Az idősebb gyerekek a hangot elsőre a helyes képpel párosították. A tanulás folyamatát kizárandó minden egyes gyermek csak egyszer próbálkozhatott.

"Az érzelem egyike az első dolgoknak, amelyeket a babák szociális környezetükből elsajátítanak – magyarázta a kutatás vezetője, Ross Flom. – Választásunk azért esett a kutyákra, mert nagyon közlékeny lények, mind testtartásukra, mind ugatásukra nézve".