&Oumlt perccel rövidebb egy nap a Szaturnuszon

Eddig is rövid volt egy nap a Szaturnuszon, most azonban még rövidebb lett.A gyírís bolygó a csillagászok legújabb számításai szerint 10 óra 34 perc és 13 másodperc alatt fordul meg tengelye körül, ami több mint öt perccel kevesebb a korábbi becsléseknél.

A gázburokkal borított Szaturnusz felszínén nincsenek sokáig fennmaradó látható jelek, amelyek segítségével könnyen mérhető lenne a bolygó forgása. A Szaturnusz a Naprendszer legkisebb síríségí bolygója, mintegy háromnegyede hidrogén, negyede pedig hélium.

Emiatt a csillagászok hagyományosan a bolygó mágneses mezejére alapozták számításaikat. Ez a jel azonban ingadozik, ezért a legbelső mag forgási sebességét nehéz volt pontosan meghatározni.

Az a nemzetközi kutatócsoport, amelyet az Oxfordi Egyetem és a Louisville-i Egyetem munkatársai vezetnek, más technikát alkalmazott. Azokat az infravörös felvételeket használták fel számításaikhoz, amelyeket a gyírís bolygó rendszerében keringő Cassini-szonda készített a mélyről.

A brit Nature tudományos magazinban megjelent tanulmány egyik szerzője, Peter Read elmondta, hogy a Szaturnusz látható felszínéről és az írszonda infravörös felvételeiből nyert adatok egyesítésével határozták meg a bolygó tengely körüli forgásának idejét. A kutatók első lépésben háromdimenziós térképet készítettek a Szaturnuszon fújó szelekről, majd azon nyomon követték a változásokat a bolygó forgása közben.

Közlése szerint az új eredmény egyúttal azt jelenti, hogy a Szaturnusz szeleinek sebességét is tévesen becsülték meg korábban. Mint hozzátette, a bolygó időjárásának mintázata arra utal, hogy sokkal több közös vonása van a Jupiterrel, mint azt korábban feltételezték.