A legrégebbi állati kövületek tavak, s nem az óceán üledékéből kerülnek elő

A közkeletí elméletek szerint az első állatok az óceánban fejlődtek ki, de amerikai kutatók szerint, akik ősi kőzeteket tanulmányoztak Kína déli részén, a tavak teremtettek kedvező létfeltételeket a soksejtí állati élet kialakulására.Hárommilliárd éven át az egysejtí létformák, olyanok, mint a baktériumok, népesítették be bolygónkat. Az első többsejtí szervezetek körülbelül 600 millió évvel ezelőtt jelentek meg – olvasható a LiveScience tudományos portálon (http://www.livescience.com).

A legrégebbi ismert állati fosszíliára a Kína déli részén lévő ősi kőzetrétegben, az úgynevezett Tousanto (Doushantuo) formációban bukkantak. E fosszíliák között egyetlenegy felnőtt lényt sem találtak, a kövületek többsége mikroszkopikus embrió volt.

"Az első szokatlan leletünk ebben a régióban egy bizonyos agyagásvány, szmektit bőséges előfordulása. Az ilyen korú kőzetekben általában azt tapasztaljuk, hogy a szmektit más agyagásvánnyá alakul át. Dél-Kínában nem észleltük a szmektit eme átalakulását. A kőzetnek viszont olyan specifikus a vegyi összetétele, amelynek kialakulásához különleges vízi feltételek szükségesek. Ilyen feltételek általában a sós, alkalikus tavakban találhatók" – magyarázta Tom Brostow, a Kaliforniai Míszaki Egyetem kutatója.

Az amerikai kutatók több száz kőzetmintát gyíjtöttek össze különböző helyszínekről Dél-Kínában. Az összes vizsgálat azt bizonyította, hogy ezek nem tengeri üledékek. "Szmektitet csupán néhány helyen találtunk, s nem mindenütt, ahogy ez elvárható lenne tengeri üledék esetében. Mindent egybevetve azt kell mondanunk, hogy ezek a lények tavakban éltek" – hangsúlyozta Tom Bristow.

Martin Kennedy, a Kaliforniai Egyetem geológusa szerint a tavak földtörténetileg rövid ideig maradnak fenn, nem biztosítanak olyan állandó közeget, mint az óceánok. Ezért olyan meglepő, hogy az első állati létformák a tavakban fejlődtek ki.

Hozzátette: előfordulhat, hogy a későbbiekben a mostani leleteknél idősebb kövületekre bukkannak tengeri üledékben.
Akárhogyan is történt, az állati létformák megtanultak alkalmazkodni a gyorsan változó tavi környezethez. "Ez azt jelenti, hogy evolúciós válaszaik sokkal gyorsabbak voltak, mint eddig feltételeztük, s a legkorábbi állati életformák az elképzeltnél lényegesen sokszíníbbek voltak" – mondta Martin Kennedy.

Amennyiben az első állati szervezetek a tavakban fejlődtek ki, a kutatók szerint ebben a környezetben evolúciójukat a víznek a tengerekkel szembeni dúsabb oxigéntartama segíthette. "Az elméletek szerint az állatok evolúcióját elősegítette, hogy ebben az időben szaporodott fel az oxigén koncentrációja a légkörben.

Lehetséges, hogy elsőként ebből a folyamatból a tavak profitáltak, amelyek lényegesen sekélyebbek, mint az óceánok, így könnyebben szaporodik fel bennük az oxigén" – mutatott rá Martin Kennedy.A kutatók vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben (Proceedings of the National Academy of Science) számolnak be.