Bemutatták a nagyközönségnek az “írugró” hordozórepülőgépét

Több százan gyíltek össze a wisconsini Oshkoshban, hogy megcsodálják azt a hordozórepülőgépet, a WhiteKnightTwo-t (WK2, Fehér Lovag Kettőt), amely az írturizmusra szakosodott Virgin Galactic amerikai cég “írugróját” hivatott majd a kozmoszba juttatni.A WK2, a kéttörzsí, négyhajtómíves repülőgép a levegőbe emelkedett, tett néhány kört, majd földet ért. Ez volt az első alkalom, amikor a nagyközönség megnézhette azt az eszközt, amelynek révén valóra válhatnak a Virgin Calactic kereskedelmi írrepüléssel kapcsolatos tervei.

Az elképzelések szerint a WK2 az új-mexikói bázisról emelkedik majd a levegőbe 15 240 méteres magasságon a magánírrepülő, pontosabban "írugró" leválik róla, s a hang terjedésénél négyszer nagyobb sebességgel a kozmosz felé veszi az irányt.

Az "írugró" hat utasa körülbelül 5 percen át tapasztalhatja majd meg a súlytalanság élményét, s az írből egy pillantást vethet a Földre. A magánírhajó körülbelül úgy ér földet, ahogy ezt az írrepülőgép teszi. Az egész írutazás a felszállástól a földet érésig mintegy 2,5 órát vesz igénybe.

A Virgin Galactic mindmostanáig nem tízte ki az első írrepülés időpontját, noha már háromszázan foglaltattak helyet a járatra, személyenként 200 ezer dollárt (több mint 38 millió forintot) fizetve az élményért.

"A biztonság mindenekfelett" – hangsúlyozta Stephen Attenborough, a cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint a WhiteKnightTwo eddig 16 tesztrepülést végzett. A társaság őszig folytatja a tesztelést, amikor a szuborbitális írhajó, a SpaceShipTwo kipróbálása megkezdődik.

A WhiteKnighTwo egyébként az Eve nevet kapta Sir Richard Branson, a Virgin Galactic multimilliárdos alapítója édesanyjának tiszteletére. Richard Branson maga is részese lesz az első "írugrásnak", s a fedélzetére viszi magával 92 éves édesapját, valamint 89 éves édesanyját.