A század végéig métereket nem emelkednek a tengerek vízszintjei

A XXI. század végéig legfeljebb 7 és 82 centiméterrel lehetnek magasabbak a tengerek vízszintjei – derül ki a témával foglalkozó legfrissebb kutatás eredményéből.
A Nature Geoscience címí szaklapban közölt eredmények ellent mondanak azoknak a feltételezéseknek, amelyek szerint az óceánok vízszintjei akár méterekkel lehetnek magasabbak a század végére, jóllehet a szerzők szerint az alacsonyan fekvő területek és a folyók torkolatainál élők továbbra is katasztrófa elé néznek, ha a számítások szerinti magasabb értékek igaznak bizonyulnak.

Mark Siddall, a bristoli egyetem kutatója a levegő globális átlaghőmérsékletének ebben a században várható 1,1 és 6,4 Celsius fok közötti emelkedéséből korallkövületek és jégminták vizsgálata alapján számolta ki az elmúlt 22 ezer évben az óceánok szintjeinek változásait.

Ezek szerint, ha az átlaghőmérséklet valóban 6,4 Celsius fokot emelkedik, az óceánok szintje 82 centiméterrel lehet magasabb, és ez az adat megegyezik a ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) által végzett független vizsgálat eredményével.

A kisebb számok miatt azonban senki se higgye, hogy a katasztrofális árvizekkel való fenyegetés csak vicc lenne – hangsúlyozta Siddall. "Az átlagosan 50 centiméteres tengerszint-emelkedés rendkívül veszélyes lenne Banglades számára és az összes alacsonyan fekvő part menti térségre – magyarázta a kutató, hozzátéve, hogy az árapályváltozások miatt egyes területeken akár méter feletti emelkedésre is számítani lehet.

A globális felmelegedés hatásai a következő évszázadban még súlyosabbak lesznek, ugyanis a levegő felmelegedése csak évtizedek alatt képes felmelegíteni az óceánok roppant víztömegét – tette hozzá a kutató.

Az IPCC becsléseit már többször próbára tették, néhány tanulmány szerint a grönlandi és a déli-sarki jégsapka elolvadása többméteres változást eredményezne.

Paul Blanchonnak, a Mexikói &Aacutellami Egyetem munkatársának áprilisban megjelent tanulmánya szerint a távoli múltban a tengerek vízszintjei hirtelen mintegy 3 méterrel lettek magasabbak, és hasonló változás a következő száz év során is várható.