A szülők stressze növelheti gyereküknél az asztma kockázatát

Szennyezett levegőjí környéken élő gyerekek közül azoknál fejlődött ki nagyobb számban asztma, akiknek a szülei szorongóbbak voltak – idézi amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.A Kaliforniai Egyetem munkatársai úgy vélik, a szülők szorongása más ismert környezeti kockázati tényezőkkel kombinálódva növeli a gyerekeknél az asztma kockázatát.Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett vizsgálatban három évig követtek nyomon 2497 egészséges kisiskolást, akik közül összesen 120-nál alakult ki asztma a tanulmány ideje alatt.

A kutatók felmérték a többi környezeti hatást is, melyek befolyásolhatják az asztma kockázatát: a légszennyezés, a szülők dohányzása, iskolázottsága, bevétele és stresszük szintje.

Mint várható volt, a nagyobb légszennyezésnek kitett gyerekek között nagyobb volt az asztma kockázata, ám ezt a kockázatot tovább növelte, ha a szülők stressze nagy volt és úgy jellemezték életüket, hogy az "ellenőrizhetetlen", "megjósolhatatlan" vagy "elborítja őket".

Az anyai dohányzás és a szülői stressz hasonlóan erősítette egymás hatását a kockázatot tekintve. Rob McConnell, a kutatás vezetője úgy véli, a stressz növeli a környezeti szennyezőanyagok gyulladást kiváltó hatását, így járul hozzá az asztma kockázatának emelkedéséhez.