Amikor az elefántok idegeneket kényszerülnek befogadni

Az elefántok, ha szükséges, nem rokon egyedeket is befogadnak csoportjukba – derítette ki egy amerikai kutatás.Ez azért meghökkentő, mert az elefánttársadalom lényege a család, a csoportok rokoni kapcsolatokon alapulnak. Más a helyzet azonban, ha az ember megtizedeli az állatokat. A kutatás során a kenyai Samburu Nemzeti Park négyszáz elefántját vizsgálták. Az állatok egy nagyobb populáció tagjai voltak, amely 1970-ben háromnegyed részét elvesztette. A csoportot máig veszélyezteti az illegális vadászat.

George Wittemyer, a Coloradói &Aacutellami Egyetem biológusa kollégáival öt éven át tanulmányozta az ormányosokat. Az elefántok rokonsági kapcsolatait székletből nyert DNS-szekvenálásával tárták fel. Kiderült, hogy a népesebb csoportokban akadtak olyanok, amelyek nem voltak rokonai a többieknek.

Wittemyerék arra a következtetésre jutottak, hogy az elefántok azért kényszerülnek nem rokon egyedeket befogadni, mert elegen akarnak lenni ahhoz, hogy táplálékot találjanak, és megvédjék magukat. "Az eredmények azt sejtetik, hogy az elefántok illegális pusztítása megsemmisítheti szociális szerkezetük genetikai alapját, de szervezettségüket nem ingathatja meg" – hangsúlyozta a biológus a Science címí szaklap internetes portálja (www.sciencenow.sciencemag.org) szerint.

Kathleen Gobush vadbiológus, aki a Washingtoni Egyetem megbízásából tanulmányozott elefántcsoportokat, úgy véli, hogy az idegen vérvonalú egyedekkel való vegyülés "hosszú távon megbosszulhatja magát". Megváltoztathatja ugyanis a csoport viselkedését: tapasztalatai alapján a vegyes csoportok például gyakrabban voltak agresszívabbak a vízlelőhelyeknél, mint a csupán rokon egyedekből állók.