Hamarosan több idős ember lesz, mint gyerek

Soha nem látott mértékben növekszik világszerte a 65 évnél idősebb emberek száma, a történelem során először 2017-ben többen lesznek, mint az 5 év alatti gyerekek – állítják amerikai kutatók jelentésükben.Az Egyesült &Aacutellamok Népszámlálási Hivatala szerint 2008-ban 506 millió 65 évnél idősebb ember élt a világon. Ez a szám 2040-ig várhatóan megduplázódik, a teljes népesség 14 százaléka, vagyis 1,3 milliárd ember lesz majd 65 év fölötti a Földön. "Az elöregedés a világ minden részének valamennyi országát érinti" – mondta Richard Suzman, az Egyesült &Aacutellamok öregedést kutató nemzeti intézetének (NIA) munkatársa.

A jelentés szerint a 80 év fölöttiek korcsoportja a népesség leggyorsabban növekvő hányada, 2008 és 2040 között várhatóan 233 százalékkal növekszik. "A növekedést elsősorban a születések második világháború után megemelkedett száma, másodsorban az időskori halálozási arány csökkenése okozza" – írják a jelentésben.

Az öregedés nemcsak a fejlett, de a fejlődő országokat is érinti, a 65 év fölöttiek közül 2040-ben 1 milliárdnál több ember, vagyis a korcsoport 76 százaléka ezekben az országokban él majd az előrejelzés szerint. Most havonta 870 ezer ember lépi át az öregkor küszöbének számító 65 évet, míg tíz év múlva minden hónapban 1,9 millió ember ünnepli 65. születésnapját.

A száz évet megélő emberek száma a becslések szerint alig néhány ezer volt 1950-ben, ma már világszerte 340 ezer ember él száz éves kor fölött, a legnagyobb arányban az Egyesült &Aacutellamokban és Japánban. A "százasok klubja" 2050-re az előrejelzés szerint arányaiban 20-szor nagyobb lesz a teljes népességen belül, mint manapság.

 Az Egyesült &Aacutellamokban a mai 75 ezerről 600 ezerre növekszik a százasok klubjának létszáma az évszázad közepére.
A jelentést készítő szakemberek úgy vélik, jó tervezéssel az országok és a vállalatok kiaknázhatják az idősödő társadalom nyújtotta lehetőségeket is, a gazdaság növekedhet.