Tőzsde háziasszonyoknak

Ha a tőzsdén pénzt akarunk keresni, szinte semmit sem kell tudnunk róla. Néhány apró szabály betartásával egy év alatt akár megduplázhatjuk megtakarított pénzünket, amihez képest a bankok akciós kamatai nevetséges aprópénznek tínnek.Mi laikusok, a pénzügyi míveletekben kevéssé jártas polgárok joggal féltjük megtakarításainkat az olyan pénzügyi tanácsadó cégektől, amelyek ügynökök ezreit küldik hozzánk, hogy túlságosan is szépnek látszó ajánlatokkal szerezzék meg befektetni való pénzünket. Hogy bizalmatlanságunk nem alaptalan, az jól megmutatkozott ezen cégek viselkedésén a válság kezdetekor, tavaly decemberben. Mi természetesen pénzünk nagy részét elvesztettük, míg ők, akik ugye értenek hozzá, nem nagyon érezték meg profitjukban a válság hatását. Nem más ez tehát, mint a hiszékeny emberek rászedése. Hasonló szemfényvesztés az életbiztosításokkal kombinált bankbetét vagy a bankok által kínált befektetéskezelés. Ez utóbbi hamar lelepleződik, amikor a költségeket előre kéri a bank, annak ellenére, hogy majdnem biztos hasznot ígér. A cégek, amelyek befektetéseinket kezelni óhajtják, mindig a válságra hivatkoznak, amikor a negatív hasznot elkönyvelik számláinkon. Itt az ideje tehát, hogy a válságból mi is hasznot húzzunk, és megsokszorozzuk a kosztpénzt.

Kik tőzsdézzenek?
A háziasszonyok és a pénzügyekhez kevéssé értők is folyamatos bevételhez juthatnak a tőzsde általunk bemutatandó részén. Szükséges, hogy legyen valamennyi befektetni való pénzünk, amire a következő két-három hónapban biztosan nem lesz szükségünk. A tőzsdézést munka mellett is lehet csinálni, sőt így sokkal biztonságosabb, mert megkíméljük magunkat a kapkodástól. A tőzsde ugyanis türelemjáték, és nem könnyí kivárni a legmegfelelőbb pillanatot a megbízások megadásához. Jól tőzsdézhetnek azok, akik irodai munkát végeznek, és folyamatosan számítógépközelben vannak. Az is elegendő, ha naponta kétszer-háromszor rá tudunk nézni a tőzsdei grafikonra. Néhány évvel ezelőtt csak úgy tudtunk a tőzsdén megbízásokat adni, ha egy bank vagy befektető cég brókerével telefonon közöltük, hogy mit szeretnék venni vagy eladni. Nyilvánvaló a dolog körülményessége és bizonytalansága. Sokunkat visszatartott ez a tőzsdei kereskedéstől. Napjainkban viszont csak csatlakozunk az interneten a megfelelő oldalhoz, és jelszavunk segítségével mindent egyedül intézhetünk, nem szorulunk külső segítségre. Ebből már következik az is, hogy mire lesz szükségünk a tőzsdézéshez. A lista meglepően rövid: legyen egy számítógépünk internetcsatlakozással, más nem is kell. Ha sokat utazunk, vagy a szabadságunkon is szeretnénk hízlalni bankszámlánkat, akkor célszerí egy hordozható gép beszerzése egy mobil internetcsatlakozással. Ez utóbbit bármelyik mobiltelefon-szolgáltatótól beszerezhetjük egy pendrive formájában havi egy-két ezer forint előfizetési díjért.

Kockázat és nyereség
A leggyakrabban elhangzó kérdés az, hogy mennyire kockázatos a tőzsde? A tőzsdén különböző cégek értékpapírjait vásárolhatjuk meg, melyek értéke az adott cég nyereségességét tükrözi. Ez úgy értendő, hogy egy részvény ára mindig a kereskedésben részt vevők ítéletétől függ egy adott pillanatban. Ha túl sokan adnak el, akkor a részvény ára lemegy és fordítva. Ezért az árak nagyban függnek a résztvevők kedvétől, motivációitól is. Ezért folyamatos hullámzást tapasztalhatunk egy adott részvény árának grafikonján. A válság miatt gyakorlatilag a magyar tőzsdén szinte az összes részvény töredékét éri az egy évvel ezelőtti értékének. Ebből az következik, hogy ha véletlenül egy rossz döntéssel olyankor vettünk meg egy részvényt, amikor annak ára a vásárlás után nem nő, hanem csökken, akkor semmi más teendőnk nincs, csak várni egy-két hetet és a részvény ára mindenképpen újra fel fog menni. Baj nem ért minket, csak bosszankodhatunk, hogy kényszerpihenőre kell vonulnunk. A következő két évben a részvényárak biztosan felfelé mozdulnak el, így egyrészt a pénzünk elvesztésének kockázata szinte semmi, másrészt ennél jobb idő nincs is a tőzsdei kereskedés elkezdésére. Ha valaki tavaly nyáron egymillió forintért vásárolt OTP-részvényt, annak értéke februárban csupán 120 000 forint volt. Idén júniusban viszont már közel 360 000 forint. Látható tehát, hogy szép lassan ismét minden a helyére kerül. Annak a valószínísége, hogy ismét ekkorát essenek a részvényárak, gyakorlatilag nulla. Ebből az következik, hogy a következő két évben szinte biztosan nyerni fogunk a részvények árain.

Két módon lehet a tőzsdén kereskedni:
Vásárolunk egy nagy adagot az adott értékpapírból, várunk egy-két évet, és eladás után realizáljuk a hasznot. A második módszer az, ha folyamatosan, akár naponta adjuk-vesszük az értékpapírokat kisebb nyereséggel, de sokszor. A továbbiakban ez utóbbival fogunk foglalkozni. Tapasztalatom szerint, még ha viszonylag kevés időt töltünk is el számítógépünk mellett, akkor is a havi 8-10% nyereség teljesen valószíní, ami éves szinten akár 100-150% is lehet. Ugye más világ ez, mint az akciós kamatok évi 8-12%-a?

Hogyan kezdjünk hozzá?
Valószínüleg mindannyian rendelkezünk bankszámlával, ezért először kérdezzük meg, hogy bankunknál van-e lehetőség elektronikus kereskedésre a tőzsdén. Egyre több banknál kapunk majd pozitív választ, de az OTP bank és CIB biztosan rendelkezik ilyennel. Ezek után nyitnunk kell bankszámlánk mellé egy befektetési alszámlát, ezen történik majd a kereskedés. Miután megnyílt az alszámla, utaljuk át rá azt az összeget, amivel tőzsdézni fogunk. Ismerkedjünk meg minél előbb azzal az internetes oldallal, ahol a kereskedés zajlik. Ehhez találunk részletes ismertetőt az adott weboldalon. Ha valamelyik gomb míködése nem világos, bátran kérdezzük meg a banki tanácsadót. Ez az ismerkedés nem fog soká tartani, mindössze néhány funkcióra lesz szükségünk kezdetben. Célszerí néhány napig csak figyelni a vásárlásra kiszemelt részvény árának mozgását, csak utána vásárolni belőle. Az első hetekben csak pénzünk töredékéért vásároljunk, ugyanis a kezdeti időszakban könnyen hibázhatunk. A részvények vétele és eladása egészen egyszerí feladat, mindössze néhány gomb megnyomására van szükség hozzá.

Abból indultunk ki, hogy nem szeretnénk a tőzsde szakértőjévé válni, ezért egyszerísíteni kell a feladatot. Mindössze egyetlen cég részvényeivel kereskedjünk, így nem lesz szükségünk arra, hogy egész nap figyeljük az árak mozgását. Ez az egyetlen értékpapír nem lehet más, mint az OTP részvényei. A bank papírjainak kereskedelme adja a magyar részvénypiac forgalmának túlnyomó részét. &Iacutegy garantálhatjuk, hogy eladandó részvényeinkre mindig lesz vevő.

Kereskedjünk!
Ha megfigyeljük néhány napig az OTP-részvények árának mozgását, észrevehetjük, hogy a grafikonon kisebb-nagyobb hullámzással mozog. Ez a hullámzás ad lehetőséget a pénzkeresetre. Ezen a ponton el is érkeztünk az egyetlen szabályhoz, amit a tőzsdével kapcsolatban követnünk kell:

Olcsón vegyünk, és drágán adjunk el részvényt!

Ez teljesen nyilvánvalónak tínik, de meg fogjuk látni, hogy nem is olyan egyszerí betartani. A részvények árának mozgása olyan, mint a víz hullámzása. Képzeljünk el egy hullámzó tengert, ahol a feladat az, hogy akkor ugorjunk a vízbe, amikor hullámvölgy van, és akkor ugorjunk ki belőle, amikor a hullámhegy a legmagasabb. Ugyanezt kell csinálnunk vásárláskor és eladáskor. Anélkül, hogy túl sokat tudnánk az okokról, viszonylag jól megfigyelhetők, és előre megsaccolhatók a bekövetkező változások. &Aacuteltalában hetente vásárolhatunk és eladhatunk a részvényeinkből. A nagyobb részvényárfolyam-változásokra gyakran következtethetünk azokból a hírekből, amiket a médiában hallunk, hiszen az interneten és a különböző rádiókban gyakran foglalkoznak a tőzsdével. Figyeljünk oda ezekre, de sose vegyük teljesen készpénznek, amit hallunk. A tőzsdeguruk előrejelzései általában a meteorológiai előrejelzésekhez hasonlóak, csak még kevésbé megbízhatóak. Ha sok pénzt akarunk keresni viszonylag rövid idő alatt, akkor gyakran kell vásárolnunk és eladnunk a papírokat. Addig érdemes tartanunk általában a részvényt, amíg annak ára 5-10%-al nem növekszik, és akkor el kell adni őket, realizálva így a hasznot. Ezt gyakran, hetente egyszer vagy kétszer is megtehetjük. Az internetes felületen folyamatosan nyomon követhetjük számlánk állását, a nyereséget és a veszteséget. Nincsen más dolgunk, mint délelőtt és délután ránézni az adott részvény napi árfolyamának görbéjére, és ha szükséges, vásároljunk, vagy adjunk el. A weboldalon láthatjuk az adott részvényre szóló öt legjobb vételi és eladási ajánlatot, ezekhez képest kell a saját ajánlatunkat megtenni. A tőzsde munkanapokon van nyitva reggel kilenctől délután fél ötig.

Látható tehát, hogyan növelhetjük bevételeinket tőzsdei kereskedéssel, de előfordulhat, hogy rosszul tippeltük az árfolyamok változását, és vásárlás után nem nő, hanem csökken a részvény ára. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk az, hogy megijedünk, és gyorsan eladunk mindent, nehogy még többet veszítsünk. Ehelyett inkább várjunk nyugodtan, akár hetekig is, és meglátjuk, hogy a részvények ismét visszanyerik értéküket. Persze senki sem szeret tétlenül várakozni, ezért a kockázat csökkentésének érdekében választhatjuk az alábbi taktikát: Pénzünk felét ne költsük el, hanem tegyük félre egy óriási esés esetére. Ha például egyszer csak felére esnének az árak, és mondjuk a részvényekben lévő pénzünk felét (az összes befektetésünk 25%-a) veszni látjuk az adott pillanatban, de a félretett 50%-ból ha ilyenkor vásárolunk, akkor néhány hét múlva, amikor az árfolyamok ismét helyreállnak, legalább 25% nyereséget könyvelhetünk el. A kockázatcsökkentés ára persze az, hogy kevesebb pénzt forgathatunk a tőzsdén.

Költségek
Mivel bankkal dolgozunk, mondanom sem kell, hogy vannak költségek. Sajnos azonban nemcsak a bank és a tőzsde szed sápot a nyereségünkből, hanem adót is kell fizetnünk. Jelenleg 20% adót kell fizetnünk a keresményünkből az államnak. A jó hír az, hogy a veszteségek szembeállíthatók a nyereséggel, amit magánszemélyek esetében bankunk automatikusan kiszámol az év végén, és elküld egy kimutatást az adóról, amit minden évben meg kell fizetnünk. A nyugdíj előtt állók megúszhatják az adófizetést, ha nyugdíj-előtakarékossági számláról bonyolítják a tranzakciókat. De lássuk a banki költségeket:
A számlavezetés díja 200-5000 forint között mozog. Az egy napon belüli teljesült megbízások díja 0,2-0,4% banktól függően. A megbízások módosításának vagy visszavonásának ára körülbelül 50-től 200 forintig terjed. A fenti költségek bankról bankra változnak, de aranyszabályként az alkut tanácsolnám. Minden bankkal lehet, sőt kell is alkudni, meglepően nagy árengedményeket érhetünk el. Természetesen annál nagyobb az árengedmény, minél több pénzt tudunk a tőzsdeszámlánkra helyezni.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a tőzsdéhez, ami ha egyszeríen míködtetjük, minimális időráfordításával jelentős bevételhez juttat minket. Amikor ezt megtapasztaljuk, akkor szembesülhetünk a tőzsdézés legnagyobb hátrányával: könnyen elveszíthetjük motiváltságunkat korábbi munkák iránt, hiszen havi keresetünk akár egy hét alatt is befolyhat a tőzsdei kereskedésből, természetesen a befektetett összeg nagyságának és ügyességünk függvényében. Ne legyintsünk, ez a probléma nagyobb lehet, mint gondolnánk! §

Amennyiben kérdésük vagy megjegyzésük van, kérjük, írják meg e-mail címünkre (mail@holovm.hu).

 • Tippek:
  Csak akkor vásároljunk részvényt a tőzsdén, ha a pénzünkre a következő néhány hónapban biztosan nem lesz szükségünk. Ha ugyanis akkor kell eladnunk papírjainkat, amikor azok ára lement, biztosan veszteséget kell elkönyvelnünk.

  Ne legyünk mohók, 10-15% nyereség elérése után adjuk el a részvényeket, mert minden áremelkedés után csökkenés fog következni, ami lehet nagyon gyors is.

  Eladáskor és vásárláskor soha ne egy részletben bonyolítsuk a tranzakciót. Célszerí az összeget tíz részletre bontani, és például a részvényárak csökkenésekor folyamatosan vásárolni.

  &Aacuteltalában ne költsük el az összes pénzünket, jó, ha mindig tartalékoljuk egy részt arra az esetre, ha még lejjebb mennek az árak.

  Ha veszteséget kell elkönyvelnünk, a következő vásárlásnál ne a korábbi állapotra figyeljünk, kezeljük úgy döntéseinket, mintha akkor kezdenénk az egészet.

  A tőzsde türelemjáték, ezért aki türelmetlen, az el se kezdje. Soha ne kapkodjunk, mindig ki kell várni a legjobb pillanatot az eladáshoz vagy a vételhez.