Az inkák vallási vezetői használhatták a Machu Picchu-ra vezető titkos utat

Az inkák vallási vezetői használhatták a Machu Picchura vezető titkos utat, amelynek maradványait a perui Nemzeti Kulturális Intézet régészei fedezték fel.

Az egy méter szélességí utat kikövezték, mindkét oldalát fal szegélyezi, amelynek magassága helyenként eléri a 4-5 métert is. Az út némely szakasza az évszázadok során beszakadt – olvasható az Art Daily címí hírportálon (http://www.artdaily.org).
Fernando Astete Victoria, a Machu Picchu-i míemlékegyüttes igazgatója szerint korábban is voltak olyan feltételezések, hogy az ismert út mellett egy másiknak is kell lennie.

A feltárásokban résztvevő régészek szerint a Machu Picchura felvezető szent utat találták meg, amelyet csak a vallási szertartásokat végzők használhattak.

A jövő héten kezdődik az az expedíció, amely az út nyomvonalának feltérképezését és kiterjedésének felmérését tízi ki célul.
Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba-folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.