Keressünk pénzt fotóinkkal!

Csak egy olcsó fényképezőgépre és egy internetkapcsolatra van szükségünk ahhoz, hogy havi jövedelmünket egy csinos kis összeggel egészíthessük ki.Erről a különleges pénzkereseti lehetőségről, a stockfotózásról lesz szó az alábbiakban.Bizonyára olvasóink közül is elgondolkodtak már néhányan azon, milyen jó lenne, ha a nyaraláson készült csodálatos fényképek nemcsak a család fotóalbumát, hanem pénztárcáját is gazdagítanák. Vagyis a profi fotósok munkáihoz hasonlóan ezeket a felvételeket is el lehetne adni valahol. A jó hír az, hogy ez már lehetséges, az internet segítségével bárki kereshet pénzt fotóival. A világhálón ugyanis vannak úgynevezett stock- vagy illusztráció-fotós weboldalak, amelyek éppen e célból jöttek létre: az ember csak feltölti a képeit, amelyek így egy on-line galériába, „képáruházba” kerülnek. Ha ezután valakinek megtetszik egyik-másik fotónk, itt könnyen megvásárolhatja, mi pedig az oldal üzemeltetőjétől megkapjuk ennek az összegnek a ránk eső részét.

A vásárlók legtöbbször grafikusok, reklámügynökségek dolgozói, vagy magazinok, internetes újságok képszerkesztői, akik a legkülönbözőbb célra használják fel képeinket. A plakátoktól kezdve az újságcikk-illusztráción át egészen a könyvborítóig bárhol megjelenhetnek alkotásaink. A stockfotókat árusító weboldalak sikere, nagy forgalma két dologgal magyarázható. Az itt beszerzett képek jogdíjmentesek, vagyis a vásárlók később szabadon felhasználhatják, publikálhatják ezeket, akár többször is.A másik, talán még ennél is fontosabb tényező, a kedvező ár. Mérettől függően általában egy és húsz dollár közötti áron vásárolhatók meg ezek a fotók, aminek persze mi csak egy részét kapjuk kézhez. Ez elsőre talán túl kevésnek tínik, de mégse kedvetlenítsen el senkit. Ha sok jól használható, ötletes képet töltünk fel, akkor akár több tucat is elkelhet ezekből naponta, így a hónap végén már jelentős összeget utaltathatunk a számlánkra. A stockfotózás tehát leginkább a sok kicsi sokra megy mondással jellemezhető.

Hogyan történik mindez a gyakorlatban?
Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk, akkor először keressünk egy stockfotók árusításával foglalkozó honlapot. Ilyen például a Dreamstime.com az iStockphoto.com, a Shutterstock.com, a Fotolia.com, a Stockxpert.com, a Bigstockphoto.com vagy az 123rf.com, melyek közül az első három bonyolítja a legnagyobb forgalmat. Az oldalon regisztrálnunk kell, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy új e-mail címet hozunk létre (természetesen egyszerre több ügynökségnél is regisztrálhatunk). Később még valamelyik fényképes igazolványunk (személyi, útlevél) másolatát is kérni fogják tőlünk, hiszen pénzről van szó, fontos a megfelelő azonosítás. Bár a szabályok nem mindenhol egyformák, a legtöbb helyen három próbakép elküldésével folytatódik a jelentkezési folyamat, és van, ahol emellett néhány fényképezéssel kapcsolatos kérdésre is válaszolnunk kell.Ha a beküldött képeket esetleg nem találják megfelelőnek, természetesen küldhetünk újabbakat, és a kvízkérdések megválaszolásával is többször próbálkozhatunk. Tehát szinte kizárt, hogy végül ne kerülhessünk be, és ne kezdhessük el fotóink árusítását. Amikor elkezdjük a feltöltést, minden egyes képet címmel, leírással és kulcsszavakkal kell ellátnunk, hogy a vásárlók később könnyen megtalálhassák azt, amit keresnek.

Milyen kamerával, mit fényképezzünk?
Bármennyire is furcsán hangzik, nincs szükség drága, profi fotófelszerelésre ahhoz, hogy pénzt keressünk képeinkkel ezeken a weboldalakon. A mostanában kapható digitális kompaktkamerák is megfelelnek erre a célra, egy belépőszintí tükörreflexes pedig tökéletes megoldást jelent. Mivel e kamerák többségének a felbontása már tíz megapixel körül van, a mérettel sem lesz gondunk, hiszen ennél jóval kisebb képeket is elfogadnak. Két, minőséggel kapcsolatos elvárásunk azért legyen az alkalmazott kamerával szemben. A létrehozott képek ne legyenek zajosak és természetellenes színíek, mert az ilyen hibákkal rendelkező fotókat sajnos rendszerint visszautasítják.A zaj (vagyis a kép sötétebb részein látható színes szemcsék, foltok) elkerülése érdekében egyébként is mindig alacsony, 100-200-as ISO értéket állítsunk be fényképezéskor. Az sem árt, ha fotóinkat elküldésük előtt megnyitjuk valamilyen képszerkesztő szoftverrel, így könnyen korrigálhatjuk az esetleges színtorzulásokat, beállíthatjuk a megfelelő kontrasztot, és meg is vághatjuk a képet, ha szükséges. A retusáló eszközökkel eltüntethetjük az oda nem illő dolgokat, például a különböző logókat, márkajelzéseket, mert ezek semmiképpen sem lehetnek rajta az eladásra szánt fotókon.

Van még egy fontos szabály. Ha a képen felismerhető személy látható, akkor ehhez egy modellengedélyt is mellékelni kell. Ez a formanyomtatvány az adott stockfotós weboldalról letölthető. Miután ráírtuk a személyes adatokat, illetve a fotós és a modell is aláírta (gyerekek esetében a szülő), be kell szkennelnünk, és a képpel együtt ezt is fel kell töltenünk.Most, hogy már minden szabályt ismerünk, elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez, vagyis milyen témájú képeket érdemes beküldenünk? Röviden azt is mondhatnánk, hogy bármilyet, hiszen a padláson talált régi játék fotójától kezdve a kiránduláson készült hangulatos tájképig szinte minden felvétel vevőre találhat. Ha azonban komolyabb bevételre szeretnénk szert tenni, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a tipikus stockfotós témák, milyen stílusú képeket töltenek le a legtöbbször ezekről a weboldalakról. Nézzük tehát a kategóriákat:

&Uumlzleti élet
Ebbe a csoportba tartozik minden olyan kép, amelyik a pénzzel, gazdasággal kapcsolatos. Ezek lehetnek portrék üzletemberekről, üzletasszonyokról, akik határozottságot, céltudatosságot sugároznak. A legkelendőbbek az olyan csoportokról készült fotók, amelynek tagjai az összetartást, az eredményes csapatmunkát fejezik ki. A tárgy- és épületfotók is fontosak, például pénzkötegekről, irathalmazokról, a tőzsdékről, bankokról készült felvételek.

Egészséges életmód és sport
Hétköznapi emberekről készült fotók, amint sportolnak, relaxálnak, sétálnak a természetben stb. Népszeríek azok a képek is, amelyek egészséges, manapság divatos élelmiszereket ábrázolnak.Ebbe a csoportba tartoznak az orvosokról, egészségügyi intézményekről, ezzel kapcsolatos eszközökről, gyógyszerekről készült felvételek.

Környezetvédelem
A globális felmelegedés, levegőszennyeződés, vízhiány olyan fogalmak, amelyeket nem könnyí illusztrálni, viszont nagyon keresettek az ezekkel kapcsolatos képek. Ezért próbáljuk meg minél ötletesebben, lényegre törőbben kifejezni ezeket a környezetvédelmi problémákat, esetleg Photoshoppal készített montázsok segítségével.

Karizmatikus emberek
Boldogságot, kiegyensúlyozottságot, életörömet kifejező portrék sorolhatók ebbe a csoportba. Lehet nő vagy férfi, gyerek vagy idős az az ember, aki a képen szerepel, a lényeg, hogy érzelmet sugározzon. A családokról, baráti társaságokról, szerelmespárokról készült felvételek is fontosak.

Modern technikai eszközök
Laptopok, „designos” szórakoztatóelektronikai eszközök, mobiltelefonok fotóit is sokszor megvásárolják, illetve minden olyan képet, ami a mai internetes kommunikációval, számítástechnikával kapcsolatos.

&Uumlnnepek, évfordulók
Ebbe a kategóriába azok a szezonális képek tartoznak, amelyek a karácsonnyal, húsvéttal, újévvel, halloweennel, Valentin-nappal stb. kapcsolatosak.Tehát a télapótól, színes csomagoktól, hímes tojástól kezdve a különböző bulikon át egészen a tízijátékig minden olyan felvétel ide sorolható, ami kifejezi ezeknek az ünnepeknek a hangulatát.  

Fontos, hogy egyszerí, tiszta kompozíciókat készítsünk. A fényképek háttere soha ne legyen zavaros, sőt, ha technikailag meg tudjuk oldani, tárgyfotóknál és portréknál hasznos a teljesen fehér, homogén háttér.Mielőtt elkészítenénk egy képet, mindig gondoljuk át, hogy mit akarunk kifejezni, mit tudnak majd illusztrálni vele a későbbi felhasználók. Ha a vásárlók fejével gondolkodunk, akkor mindig kelendő képeket fogunk alkotni. Az is sokat segít, ha nyitott szemmel járunk, figyeljük az utcai plakátokat, a színes magazinokat, ahonnan rengeteg ötletet szerezhetünk. Ez mind azért fontos, mert csak így lehetséges egy olyan portfóliót létrehozni, ami már valóban értékelhető mennyiségí pénzt hoz a konyhára. Nagyon nehéz tehát pontosan megjósolni, hogy ki mennyit kereshet a stockfotózással, hiszen ez teljes mértékben a feltöltött képek számától és milyenségétől függ. Az azért kijelenthető, hogy néhány száz olyan képpel, amelyek megfelelnek a fenti „stockfotós” kritériumoknak, könnyen megkereshető havonta egy magyar átlagfizetés. Persze nem rögtön az első hónapban, hiszen idő kell ennyi jó minőségí fotó elkészítéséhez és feltöltéséhez.

Az sem ritka azonban, hogy valaki egyetlen sikeres, ötletes képpel akár több százezer forintot is keres.Természetesen eleinte érhetnek bennünket kudarcok, hiszen a kezdeti időszakban kevésnek tínő pénz mellett az ellenőrök által visszautasított képek is sok bosszúságot okozhatnak. Meg kell tanulnunk, hogy melyek azok a hibák, amelyeket nem tolerálnak. A már említett zajosság és színtorzulás mellett a közvetlen napfény, illetve vaku okozta becsillanások és erős árnyékok szintén képhibának számítanak. Az életlenség miatt is fennakadhatnak fotóink a rostán. Fontos, hogy a képeket mindig tényleges méretben, 100 százalékra nagyítva vizsgáljuk meg, mert így könnyebben észrevehetjük a problémákat.Ha azonban túljutottunk a tanulóidőn, és kellő tapasztalatot szereztünk, egyre gördülékenyebbé válik a folyamat, és a sikerek nem maradnak el. A stockfotózás olyan örömteli, kreatív munkát jelent, amellyel hosszú távon könnyebbé tehetjük mindennapi megélhetésünket.§

 • 1. A képek értéke
  Hihetetlen, de igaz: a természetben relaxáló, zöld ruhás lány képével eddig körülbelül ötmillió forintot keresett készítője.Nagyjából ennyi jött össze a kézben tartott földgömböt ábrázoló felvétel eladásaiból is.A tájkép és a bulizó lányok fotója úgy másfél milliót hozott a konyhára, míg az idős pár portréja közel hárommilliót ér.Persze ezek nagyon népszerí képek, de egy átlagos fotóval is szép summát lehet keresni. A banképület fotójáért például több mint százötvenezer forintot kapott készítője néhány év alatt.Látható tehát, hogy egy egyszerí kép milyen értékes lehet, ha jól használható valaminek az illusztrálására.

 • 2. Hogyan történik a kifizetés?
  A megkeresett honoráriumot a Magyarországon is jól ismert, gyors és biztonságos PayPal pénzátutaló rendszer segítségével kaphatjuk meg a legkönnyebben (www.paypal.com).Emellett ha kérjük, csekket is küldenek, ami postán körülbelül 10 nap alatt megérkezik, és bármelyik bankban beváltható.

 • 3.Nem csak fotót küldhetünk
  Aki nem nagyon tud fényképezni, viszont ismeri a grafikusprogramok használatát, az ilyen technikával készült képeit is beküldheti.Emellett videók árusításával is foglalkozik némelyik ügynökség, sőt az iStockphoto újabban zenét, audiofájlokat is forgalmaz, tehát ezek készítőit is tárt karokkal várják.

 • 4.Stockfotós weboldalak:
  www.dreamstime.com
  www.istockphoto.com
  www.shutterstock.com
  www.fotolia.com
  www.stockxpert.com
  www.bigstockphoto.com
  www.123rf.com