Innovációs hírek

Szárnyas autó
Sci-fi könyvekben és filmekben már milliószor olvashattuk és láthattuk, hogy a jövő közlekedési eszköze a repülő autó lesz. Sőt, időről időre felröppennek hírek különböző cégekről, amelyek ilyet fejlesztenek. Végül mindig kiderült, hogy olyan prototípusokról van szó, amelyek még csak egy tervezőprogramban léteznek, de nem repültek még egyetlen métert sem. Most végre az álom valósággá válhat. A Terrafugia nevezetí amerikai cég ugyanis az utolsó teszteket végzi Transition fantázianeví modelljén, amelyre már előrendelést is felvesznek. Ha minden jól megy, az év végén már át is vehetik boldog tulajdonosaik az első példányokat. Azért még egyelőre nem arról van szó, hogy a nagykörúti dugóból egy gombnyomással a levegőbe emelkedhetünk. A Transition ugyanis nem annyira repülő autó, hanem inkább egy úton, négy keréken is közlekedni képes kisrepülőgép. &Iacutegy hát szüksége van fel- és leszállópályára, ráadásul a jelenlegi szabályozások nem igazán teszik lehetővé, hogy a házak között repkedjünk.

Ettől függetlenül a szerkezetnek számos előnye van egy hasonló teljesítményí kisrepülőgéphez képest. &Oumlsszecsukott szárnyakkal egy átlagos garázsban is tárolható, így sem az induló-, sem a célállomáson nem kell tárolási költségeket fizetni. A pilóta beül a háza előtt, kigurul a reptérre, majd egy gombnyomással kihajtja a szárnyakat és már fel is szállhat. Ha a tervezett célnál rossz idő vagy bármi más akadályozza a földet érést, a Transitionnel le lehet szállni a legközelebbi reptéren, és négy keréken pótolni a hiányzó kilométereket.A gép a levegőben 185 km/h-s sebességre képes, hatótávolsága nagyjából 600 km. Autóként pedig akár autópályán is felvehetjük vele a forgalom ritmusát. Persze mindennek sajnos ára is van, 194 000 dollárt, azaz majdnem 40 millió forintot kell fizetnie annak, aki már most a jövőben akarja érezni magát.

Hologramos adatok
Nemcsak az idősebbek emlékezhetnek arra a már távolinak tínő korra, amikor egy CD író-olvasó még luxusnak számított, és egy 256 megabyte-os pendrive-ot nem ajándékként osztogattak, hanem súlyos ezresekbe került.
De a fejlődés nem áll meg. &Uacutegy tínik, a Blu-ray szabvány hiába nyert csatát a HD-DVD ellen, a háborút mégis elveszítheti. A General Electric kutatói ugyanis olyan hordozható adattárolót mutattak be, amelyre 100 DVD-nyi, azaz 500 GB adat írható fel. A technológia lényege, hogy nem két, hanem három dimenzióban tárolja az adatokat. A ma használatos optikai adathordozókon a lemez felületén lévő apró bemélyedéseket tapogatja le egy lézersugár. A holografikus adathordozón viszont egy fényérzékeny anyag belsejében, apró hologramok formájában tárolják az adatokat. &Iacutegy lehetséges, hogy egy hasonló méretí lemezen többszörös mennyiségí adat fér el.

A holografikus adattárolás elméleti szinten nem újdonság, már a hatvanas években jelentek meg tanulmányok ezzel kapcsolatban. Sőt, manapság már egyes hatalmas tárolókapacitást igénylő területeken alkalmaznak is ilyen elven míködő berendezéseket. Ezekkel azonban az a probléma, hogy nagyon drágák és speciális, otthoni számítógépekbe beépíthetetlen technológiát használnak.A GE újítása lehetővé teszi, hogy a mikrohologramokat egy, a DVD- vagy Blu-ray lejátszókban is használatoshoz hasonló energiájú lézersugár olvassa ki. &Iacutegy lehetségessé válik, hogy egy átlagos PC-be építhető olvasót hozzanak létre, sőt a szerkezet visszafelé kompatibilis legyen, azaz kezelni tudja a mai optikai tárolókat is. Mi több, a mérnökök szerint az új technológia ráadásul olcsó is lesz. Már a 2010–11-ben tervezett megjelenésekor is csak körülbelül 10 centbe fog kerülni egy GB-nyi hely az új lemezen. &Oumlsszehasonlításul: az első Blu-ray lemezek esetében 1 dollárért juthattunk ennyi tárolókapacitáshoz.

&Oumlngyógyító beton
A hagyományos beton olcsó és erős, viszont könnyen törik, és az erős használattól gyorsan elöregedik. Sokan talán belenyugodtak volna ebbe, de a japánokat nem ilyen fából faragták. Victor C. Li munkatársaival 15 éves kutatómunka után megalkotta a hajlékony, öngyógyító betont. Ezt a különleges anyagot akár U-alakba is lehet hajlítani anélkül, hogy eltörne. Ilyenkor hajszálrepedések keletkeznek benne, amelyek hosszú távon végzetesen meggyengítenék a szerkezetét. Ezt a problémát a beton összetételének megváltoztatásával oldották meg a kutatók. Esővíz hatására az anyag reakcióba lép a levegőben levő szén-dioxiddal és kalcium-karbonát jön létre. Ez egy rendkívül nagy teherbírású vegyület, hasonló ahhoz, amiből a kagylók felépítik héjukat. Egy pár nap esőzés után a hajszálrepedések megtelnek kalcium-karbonáttal és „összeforrnak”, így a beton újra ugyanolyan erős és ellenálló lesz, mint újkorában.

Japán a világ földrengésektől egyik legjobban veszélyeztetett országa. &Iacutegy itt számos területen lenne szükség nagy teherbírású, de hajlékony anyagra. Ezért nem meglepő, hogy máris több építész érdeklődik a találmány iránt, sőt már néhány épülőfélben lévő toronyházban fel is kívánják használni. Bár az öngyógyító beton drágább, mint a hagyományos, összességében mégis olcsóbbá teszi az építkezést, mivel feleslegessé teszi a drága berendezéseket, melyek kiegyenlítik a szeizmikus mozgásokat.Nyugodtabb vidékeken is hasznát vehetjük majd a találmánynak. Segítségével például csendesebb hidakat, felüljárókat építhetünk, mivel nem lesz szükség a beépített fémelemekre, amelyek a beton hőingadozások miatti tágulását, összehúzódását teszik lehetővé.

Érzelmi kontroll
Megújíthatja számítógépeinkkel való kapcsolatunkat a Microsoft legújabb fejlesztése, melyet a Los Angeles-i E3 kiállításon mutattak be a múlt hónapban. Az egész iparágat sokként érte pár éve a Nintendo olcsó, és technikailag már igencsak elavultnak nevezhető konzoljának, a Wii-nek a sikere. A japánok nagy dobása az volt, hogy a játékgéphez mozgásérzékelős kontrollert fejlesztettek ki, amellyel a játékosok mozdulataikkal irányíthatták a történéseket. A Wii azóta is vezeti az eladási listákat a nagyságrendekkel jobb grafikai megjelenést kínáló – és nagyságrendekkel több fejlesztési pénzt felemésztő – vetélytársaival, a Microsoft Xbox360-jával és a Sony Playstation3-ával szemben. Érthető, ha a redmondi óriás vissza akar vágni a megaláztatásért. Igyekezetük eredménye a Project Natal. Az újítás lényege, hogy teljesen fölöslegessé teszi a kontroller használatát. A felhasználó ugyanis egy kamera és egy mikrofon segítségével mozdulatai és hangja segítségével irányíthatja, hogy mi történik a képernyőn. &Iacutegy nemcsak a két kéz, hanem az egész test felhasználható a cél érdekében.

Sőt, a kamera képét elemző szoftver arra is képes, hogy arckifejezésünket azonosítsa, így akár érzelmeinket is képes érzékelni és digitális jelekké alakítani. Az eszköz ugyan egyelőre elsősorban a játékosok igényeit hivatott kiszolgálni, azonban manapság már nem számít meglepőnek, ha a korábban lenézett területről vesz át valamilyen fejlesztést a „komoly” informatika. &Iacutegy valószíníleg nemcsak a játékkonzolokat, hanem számítógépeinket is irányíthatjuk majd hamarosan a Natal segítségével. Természetesen a közeljövőben még nem várható, hogy az egér vagy a játékgépek kontrollerei teljesen eltínjenek, de könnyen lehet, hogy a Microsoft most tette meg az első lépést az ember és a gép kommunikációjának egy új szintre emelése felé.