Havi fix pókerrel

Dollármilliárdok cserélnek gazdát évente az internetes pókertermekben. A játék népszerísége és ismertsége itthon is folyamatosan növekszik. Az IPM most megmutatja, hogyan kereshet ön is pénzt az agya és néhány kattintás segítségével.Térjünk rögtön a lényegre! E sorok írója az elmúlt fél évben átlagosan havi 58 000 forintot keresett on-line pókeren. Nem tartom magam túl jó játékosnak, és csak nagyjából napi fél-egy órát szántam a játékra. &Oumln tehát ennél sokkal jobb eredményeket is elérhet, ha elolvassa az alábbi írást. Mire a végére ér, tudni fogja, hogyan válthatja készpénzre agya képességeit és szabadidejét.A világ jelenlegi legnépszeríbb kártyajátékának pontos eredetét nem ismerjük. Egyes szakértők egy „as nas” neví perzsa, mások a francia „poque” játékot tartják a póker ősének. Elképzelhető az is, hogy közvetlen előzmények nélkül jelent meg valamikor az 1700-as években Észak-Amerikában. Az mindenesetre biztos, hogy a XIX. század elején már kedvelt játék volt az USA-ban, és a XX. század első évtizedeiben a legtöbb ma ismert változata is létrejött. 1998 első napján pedig először játszhattak a vállalkozó kedvíek valódi pénzben az interneten. Azóta pedig nincs megállás, ma már on-line termek tucatjaiban naponta több százezer ember várja a jó lapokat.

Pár éves késéssel hazánkban is „befutott” a póker, ma már itthon is több ezren játszanak a különböző on line termekben. A média felkapta a témát, a legnagyobb kereskedelmi tévék is adnak pókermísort, honfitársaink nagy tornákon elért jó eredményiről is rendszeresen olvashatunk. Arról is egyre többet hallani, hogy sokan jól fizető állásukat hagyják ott, hogy inkább a pókerből szerzett jövedelmükből éljenek. Az ilyen hírek hatására még azokban is, akik soha életükben nem kártyáztak pénzben, felmerül a gondolat: én miért ne kereshetnék milliókat? Ezt a gondolatot legtöbbször két okból nem követi cselekvés. Egyrészt sokan úgy vélik, a póker szerencsejáték, hosszú távon úgyis csak veszteni lehet rajta. Mások belevágnának, viszont nem tudják, hogyan induljanak el. Az alábbiakban eloszlatjuk a fenti tévhitet, és segítséget nyújtunk az első lépésekben.

Okosaké a szerencse
Tehát a póker nem szerencsejáték? Dehogynem, az. A dolog azonban nem ilyen egyszerí. Ha csak a szerencse számít, vajon miért nyeri a nagy tornákat szinte mindig ugyanaz a néhány tucat játékos a több ezer indulóból? Mi oka lenne sikeres, intelligens, jól kereső embereknek, hogy szakmájuk helyett Fortuna kegyeitől reméljék a mindennapi betevő hatfogásos nouvelle cousine ebédjüket? Valamiért nem a rulettasztalhoz vagy a félkarú rabló elé ülnek le, hanem pókereznek. Ennek pedig az az oka, hogy ebben a játékban igenis többet számít a tudás, mint a szerencse.
Hosszú távon legalábbis. A póker ugyanis természetesen nem teljes információs játék, azaz csalás vagy látnoki képességek nélkül még a legjobbak sem tudnak mindig jó döntést hozni. Tehát nincs arról szó, mint a sakkban például, hogy – elméletben legalábbis – a jobb játékos mindig nyer, de legalábbis döntetlenre tudja hozni a partit. Egy-egy játszmában, de akár napokig, hetekig előfordulhat, hogy egy szerencsés kezdő tönkreveri a világ legjobbjait.

A lapjárás azonban hosszabb távon kiegyenlítődik, és a jobb játékos előnybe kerül a többiekkel szemben. A póker arról szól, hogy a rendelkezésre álló korlátozott mennyiségí információ alapján a lehető legjobb döntéseket hozzuk meg. Ehhez pedig komoly segítséget nyújthat a matematika, de akár a pszichológia is. Ebben az írásban póker alatt a Texas Hold’em pókert értjük. Ebben a variációban a játékosok két saját, „titkos” lapot kapnak, majd első körben három – a flop –, aztán újabb két körben egy-egy közös, felfordított kártya – a turn és a river – kerül az asztal közepére. Egy adott játékos legjobb lapkombinációja az az öt lap, amit a két saját és az öt közös lapból össze tud állítani. A kézbe kapott két kártyát nem kötelező felhasználni, így lehetséges, hogy az öt közös lap legyen egy vagy akár az összes játékos legerősebb kombinációja. Természetesen a korábban elmondottak részben vagy teljesen igazak a többi variációra is, de egy konkrét számítás nyilván nem érvényes más szabályok esetén. A Texas Hold’em jelenleg a legnépszeríbb és legismertebb változata a pókernek. Ez nem véletlen, mert – például az Omaha Hi/Low-val ellentétben – viszonylag egyszerí és könnyen tanulható, de a közös lapok miatt jóval több információt biztosít a játékosoknak, mint mondjuk a hagyományos ötlapos póker.

Tapogatózó lépések
Eldöntötte, hogy pénzt akar keresni on-line pókeren? Ehhez tulajdonképpen nem kell más, mint szabadidő és 3-400 dollárnyi pénz egy folyószámlán, melyhez lehetőleg dombornyomott kártya tartozik. De itt álljunk meg egy pillanatra! Nagyon fontos, hogy ez az összeg „felesleges” pénz legyen, azaz olyan, amire előreláthatólag nem lesz szüksége a közeljövőben. Bár remélhetőleg nem fog ilyesmi történni, de egy hosszabb pechszéria után megeshet, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán nem fog viszontlátni belőle. Ráadásul döntéseit is rossz irányba befolyásolhatja, ha görcsösen igyekszik visszanyerni a pénzt. A helyes hozzáállás az, ha ezt az összeget úgy tekinti, mint amit egy hobbira elkölt, és a befizetés pillanatától már nem is tekinti a magáénak. &Iacutegy bármilyen nyereséget nyugodt szívvel költhet el, vagy forgathat vissza a pókerbe.

Persze a cél az, hogy már első alkalommal is jól jöjjön ki a kalandból. Szerencsére maguk a pókertermek segítenek ebben. Mivel a piacon erős a verseny, a legtöbb cég különböző juttatásokkal igyekszik magához csábítani, illetve megtartani a játékosokat. Jelen esetben minket az úgynevezett first deposit, azaz első befizetéses bónusz érdekel. Ez úgy míködik, hogy a regisztráció után először beutalt pénzének bizonyos százalékát a terem jóváírja a számláján. Tehát egy 100 százalékos bónusznál mondjuk a befizetett 100 dollárhoz másik 100-at kap ajándékba. Ehhez azonban az ajánlat feltételeiben meghatározott mennyiséget le kell játszani. &Iacutegy már persze nem biztos, hogy valóban az egész összeget ki tudja majd venni a végén, de a bónusz segítségével már akkor is pozitív mérleggel zárhat, ha az asztaloknál semmit nem nyer, sőt még a veszteség is beleférhet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a terem fizetést ad, hogy ön gyakorolhasson!

A különböző ajánlatok megtalálhatóak a pókertermek oldalain, azonban érdemesebb valamilyen erre szakosodott honlapon – például a beszédes neví bonuswhores.com-on – válogatni közöttük. Itt ugyanis egy helyen megtalálhatja az összes aktuális bónuszt, ráadásul sok hasznos információt is találhat róluk, melyek alapján könnyebben választhat. Arra is érdemes figyelni, hogy gyakran még jobb feltételeket kaphat, ha egy adott oldalon keresztül jut el egy terembe. Ilyenkor általában meg kell adni a bónusznál feltüntetett kódot a regisztráció folyamán. Nincs más hátra, mint kiválasztani a legszimpatikusabb ajánlatot (ehhez bővebb útmutatást keretes anyagunkban talál), majd letölteni és telepíteni a megfelelő szoftvert, és már kezdődhet is a játék. Első alkalommal ne fizessen be rögtön pénzt, szánjon időt arra, hogy megtanulja kezelni a programot és értelmezni, mi is történik az asztalnál. A termekben lehet virtuális pénzben (play money) játszani, ezenkívül változó időközönként nevezési díj nélküli tornákat (freeroll) is rendeznek, ahol már lehetőség van valódi pénzt nyerni. Erre mondjuk, kicsi az esély, de gyakorlásnak mindenképp jó, és akár le is eshet egy pár dollár. Ha már úgy érzi, könnyedén használja a szoftvert, és már nem fordul elő, hogy nem érti, ki nyert és miért, belevághat a valódi játékba.

Már alig várja, hogy egy jól sikerült all in-nel egy kisebb vagyont nyerjen, ahogy a tévében csinálják? Ki kell ábrándítanunk, erről még egy ideig szó sem lehet. A póker igazi sava-borsát valóban a no limit játék jelenti, viszont kezdőknek nem tanácsos rögtön bevállalni azt a kockázatot, hogy egy rossz döntésük azonnal az összes pénzt elvigye, amivel beültek egy asztalhoz. Egy bónuszt sokkal kevesebb kockázattal ki lehet szedni fixed limit asztaloknál. Itt maximálva van, mennyi pénzt rakhat a potba, ezzel veszteségének – és persze nyereségének – is korlátot szab. Ráadásul relatív egyszerísége miatt a fixed limit játékban sokkal könnyebb egyszerí matematika alapján dönteni. Ez kedvez a tapasztalatlanabb játékosoknak, mert sok olyan trükköt, stratégiát kiiktat a játékból, melyeket csak hosszas gyakorlással lehet megfelelően használni. Például, nem kell attól félnie, hogy egy ügyes blöffel eldobatják egyébként nyerő lapjait.

Az esélyesek nyugalmával
Veszteni azonban így is lehet, rossz játékkal hamar leapadhat a pénze. Ezért a legfontosabb, hogy mielőtt vagy legalább miközben elkezdi kockára tenni a pénzét, tanuljon! Már magyar nyelven is sok ingyenesen, on-line hozzáférhető segédanyagot találhat, melyek segítségével nem kevés pénzt és bosszúságot takaríthat meg. Nem árt befektetni egy-két könyvbe sem, találhatunk kifejezetten a fixed limittel foglalkozókat is. Ne sajnáljon pár ezer forintot, ha az a célja, hogy havonta tízezreket tegyen zsebre! &Iacutezelítőül bemutatnánk egy elég egyszerí példát a póker matematikájának míködésére. A továbbiakban feltételezzük, hogy ön már tisztában van a játék alapjaival, például tudja, a sor erősebb-e vagy flöss. Figyelem, nem csodafegyver, csak egy eszköz, mely segít jó döntést hozni egy gyakran előforduló szituációban.

Nézzünk előbb egy pókeren kívüli példát. Valaki fogadást ajánl önnek, hogy találja el, milyen számot dob egy dobókockával. Érdemes-e állni a fogadást? Egyértelmí, hogy ez azon múlik, mennyit kap abban az esetben, ha nyer. A találat esélye 1/6-od. Tehát ahhoz, hogy megérje játszani, ellenfelének a tét hatszorosánál többet kell fizetnie. Ha 1 forintra akár csak 6,1 forintot fizet, egy végtelen játszmában végtelen sok pénzt nyerhet el tőle. Statisztikailag minden hatodik dobásnál visszanyeri az összes tétjét, ráadásul még 0,1 forintot. Pontosan ugyanerről van szó a pókerben is, csak kicsit nehezebb kiszámolni. Tegyük fel, hogy bent van egy körben valamilyen, az adott pillanatban feltehetőleg nem nyerő lappal. Valaki emel. Megadja? Ebben a helyzetben meg kell határozni, mennyi esélye van megnyerni a potot. Ez az úgynevezett hand odds. &Uacutegy tudja kiszámolni, hogy megnézi, hány lap van még a pakliban, és ezekből mennyi jelentene önnek győztes handet, azaz hány outja van. Ezt az összeget elosztja a még nem ismert lapok számával – flop után 47, turn után 46 – és megkapja, mennyi esélye van a nyerő lapra a következő körben. (Gyorsabb számolás érdekében használható a jó közelítő értéket adó outok*2+1 képlet is.) Ezután már csak a pot odds kiszámolása van hátra, azaz elosztja a befektetni kívánt összeget a megnyerhető összeggel. Ha a hand odds nagyobb, mint a pot odds, akkor meg kell adni a hívást.

A dobókockás példához hasonlóan itt is elmondhatjuk: ha a fenti számítást minden alkalommal elvégzi, és eredményét következetesen alkalmazza, hosszú távon csak nyertes lehet. Persze ha ennyire egyszerí lenne a recept, mindenki, aki elvégezte a nyolc általánost, megélhetne a pókerből. Nem beszéltünk többek közt arról, milyen lapokkal kell, vagy lehet egyáltalán beszállnia egy körbe, hogy eljusson addig, érdemes legyen számolnia. Ehhez viszont elkerülhetetlen lenne az osztóhoz viszonyított pozíció fontosságának ismertetése. Azt sem taglaltuk, mi alapján tudja megtippelni, milyen lap lehet az ellenfélnél, pedig ez erősen befolyásolja, hány outja van valójában. De ezekről a kérdésekről – és még tucatnyi másikról – szintén oldalakat lehetne írni. Ezért újra csak azt javasoljuk, olvasson a pókerről, gyíjtse a tudást és a tapasztalatot, hogy a pénz is gyíljön a számláján! §

 • Bónuszvadász kisokos
  A fenti kép a bonuswhores oldalról származik és egy találomra kiválasztott ajánlat összes fontos adatát leolvashatja róla. De hogyan értelmezze ezeket? A bal oldalon található szöveg némi angoltudással megérthető, és mindig olvassa el, vagy fordíttassa le valakivel alaposan. Jelen esetben kiderül belőle, hogy első befizetéses (sign-up) bónuszról van szó és 200 dollárig pénzének 100 százalékát írják jóvá. Ezután kap egy kódot, mellyel jobb feltételeket kap, ha innen regisztrál, mint az „utcáról beeső” játékos. A következő sorban azt láthatja, hogy 25 pontonként kereshet 1 dollárt. A legtöbb teremben alkalmaznak valamilyen pontszámítási rendszert. Mindig pontosan nézzen utána az oldalukon, hogyan is míködik ez. &Aacuteltalában raked hand vagy contributed raked hand alapján számolják, de a részletek nagyon fontosak.

  Ezután megtudhatja, hogy 20 dolláros részletekben kapja meg a pénzét és azt is, hogy 90 napja van teljesíteni a feltételeket. Ez egy lényeges szempont a megfelelő bónusz kiválasztásakor. Sokszor láthat több száz- vagy akár ezerdolláros ajánlatot is, ezekhez azonban általában elképesztő mennyiséget kell játszani. Egyrészt így növekszik az esélye, hogy menet közben kifog egy rossz szériát, másrészt nem biztos, hogy tud annyit pókerezni, amivel az adott időn belül teljesítheti. Gondolja tehát át, átlagosan mennyi időt szán játékra, aztán nézze meg a jobb oldali táblázatot. Itt látható, hogy különböző asztalokon óránként előreláthatólag hány dollárnyi bónuszpénzt szerezhet. Mi azt javasoljuk, fixed limiten, azon belül is 0.50/1-es asztalon játsszon. Kezdetben mindenképp egyszerre csak egyen, ha nagyon jól megy, megpróbálhat két helyre is beülni vagy átmenni 1/2-re. &Iacutegy már könnyen kiszámolhatja, mennyi időbe is telik a 200 dollár megkeresése. Ugyanezen az oldalon megtalálhatja azt is, milyen gyakran találhat játékosokat a különböző asztaloknál. Kisebb termeknél előfordulhat, hogy nagyon ritkán van egyáltalán játék a megfelelő limiten.

 • Pókerszótár
  All in:
  Ha egy játékos mindenét berakja a potba, akkor all-in van.
  Flop: Hold’em pókerben az első licitkör után középre felfordítva egyszerre kirakott három lapot nevezzük flopnak. Jelentheti tágabb értelemben a második licitkört is, melyre ezután kerül sor.
  Turn:
  A negyedik közös lap, illetve a harmadik licitkör.
  River:
  Az utolsó közös lap, illetve a negyedik licitkör.
  No limit:
  Olyan pókerjátékot jelölnek ezzel, ahol egyik körben sincs limitálva, hogy a játékos mennyit emelhet. Természetesen az emelés korlátját képezi a játékos összes, az asztalnál rendelkezésre álló pénze vagy zsetonja.
  Fixed limit:
  Fix limites játék esetén pontosan meg van határozva az emelés mértéke, ennél sem kisebbet, sem nagyobbat nem lehet emelni. Eltérő lehet az emelés mértéke flop előtt és a flopon, valamint a turnön és a riveren. Utóbbi két körben többnyire az előző két kör kétszeresét lehet emelni. &Aacuteltalában azt is meghatározzák, hogy egy körben maximum négyszer lehet emelni.
  Pot:
  Másképpen kassza. Az adott partiban már játékba került pénz összegét értjük alatta.
  Raked hand
  : A pókertermek nyeresége a rake. Minden – általában 5 dollár feletti – készpénzes potból levonásra kerül, mértéke legtöbbször 5 százalék. Ha egy leosztás végén levonják, minden játékos handje rakednek számít, aki kapott lapot az adott körben.
  Contributed raked hand:
  Ebben az esetben csak azon játékosok handje számít rakednek, akik be is szálltak pénzzel az adott körben.