5 tipp, hogyan hasznosíthatod a régi műanyag eszközeidet!

A hulladék nélküli élet nem azt jelenti, hogy mostantól minden műanyag tárgyunktól a legrövidebb úton megszabadulunk. A hulladékmentes élet azt jelenti, hogy a lehetőségeinkhez képest újabb és újabb műanyag eszközök nem kerülnek be a háztartásunkba, a meglévőket pedig praktikusan hasznosítjuk.

A hulladék voltaképpen az értelmetlen és indokolatlan üvegházgáz-termelés szinonimája – hiszen minden, ami idővel hulladékká válik, energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás árán jött létre*. Ráadásul az általunk megtermelt hulladékmennyiség, illetve annak kezelése önmagában is hatalmas üvegházgáz-kibocsátással jár, ebből a szektorból származik a teljes üvegházgáz-mennyiség 3 százaléka. Mindez azt is jelenti, hogy a hulladékmennyiség csökkentése a klímavédelem egyik legkézenfekvőbb és legfájdalommentesebb módja, hiszen semmiről nem kell lemondanunk érte, ami igazán fontos a számunkra.

A hulladékcsökkentés az üzletben, a bevásárlásnál kezdődik, a kevesebb és könnyebben lebomló csomagolóanyagba csomagolt termékek választásánál. Az egyszer használatos műanyagok forgalmát ma már uniós irányelv is korlátozza – szerencsére az üzletekben is egyre ritkábban találkozunk velük, és mindnek van bevált helyettesítő terméke (például az egyszer használatos plasztikszatyor helyett a vászon bevásárlószatyor). De mihez kezdjek a már meglévő műanyagokkal? Kertész Balázs okleveles környezetmérnököt, a JÖN Alapítvány alapítóját kérdeztük.

  1. Nagyobb műanyag vödrök

Itt elsősorban a nagy tejfölös- vagy a kisebb festékesvödrökre gondoljunk, illetve akár az olyan műanyag konyhai tálakra, amelyeket már nem szeretnénk élelmiszer-tárolásra használni. Alapos tisztítás után ezekből ideális konyhai komposztgyűjtő lehet. Kicsinosíthatjuk, lefesthetjük őket, hogy stílusban is szépen illeszkedjenek a konyhánkba, így akár még évekig örömet okozhatnak, és hasznos eszközök maradhatnak anélkül, hogy idejekorán szemét válna belőlük.

  1. Élelmiszer-tároló dobozok

Ha túl sok műanyag doboz van otthon, amely még étel tárolására is alkalmas, de sem használni, sem kidobni nem szeretnénk, akkor vigyük be a munkahelyünkre, vagy ajándékozzuk el. Sokan örülni fognak neki, és így a dobozok szemétté válás előtti élete is hosszabbra nyúlik.

  1. Tárolás

Egy háztartásban rengeteg minden összegyűlhet. Ezek rendszerezésére, tárolására tökéletesek a korábban használt műanyag dobozok. Tárolhatunk bennük játékokat, csavarokat, szögeket, tönkrement elemeket, kiégett villanyégőket, befőttesüvegek kupakjait, hajgumikat, mindenféle apróságot, ami az íróasztal fiókjában képes megbújni.

  1. Egyszer használatos műanyag dobozok

A felhalmozott, például éttermi műanyag dobozok kiválóan alkalmasak arra, hogy ha háziállattal rendelkezünk, mondjuk kutyával, akkor a számára vásárolt nyers húst fagyasszuk ezekben. Tökéletesen lehet bennük porciózni, és még a viszonylag kicsi fagyasztóban is könnyen elférnek.

  1. Tisztítószerek

Tisztítószereket ma már nem kötelező kizárólag a boltokból beszerezni, magunk is elkészíthetjük azokat. Mivel az alapanyagokat többnyire érdemes nagy kiszerelésben megvásárolni, ezzel azt is elkerülhetjük, hogy több, kisebb műanyag flakont dobjunk a szemetesbe. Azonban a saját készítésű tisztítószereket valamiben tárolni kell. A nagy mennyiségű alapanyagokat például nagy méretű befőttesüvegekbe töltsük, míg az elkészült tisztítószereket a még működőképes, régi tisztítószeres flakonokba tölthetjük.

*Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványaiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékek esetében is. A cigarettafüst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett csaknem száz olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak a dohányzóra és a környezetére is. Az égés és füst nélkül működő alternatívák használatakor lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadul fel, mint a hagyományos dohánytermékek esetében. Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódással és a megfelelő alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák kiválasztásával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsökkentés útján.

További információ: www.dobjle100at.hu

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.