A kávé enyhítheti az Alzheimer-kór tüneteit

Napi öt kávé enyhítheti az Alzheimer-kórral járó memóriaproblémákat – idézte amerikai kutatók eredményeit hétfőn a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk), ám szakértők óvják az érintetteket, hogy koffeintablettát kezdjenek szedni.A Floridai Egyetem kutatói 55 Alzheimer-kóros egeret vizsgálva megállapították, hogy a koffein gátolta a betegséget jelző fehérje-lerakódások kialakulását az állatok agyában. A memóriazavarokat mutató egerek a kísérlet idején 18-19 hónaposak voltak, ami nagyjából 70 éves emberi kornak felel meg. Az egerek egyik csoportja koffeinnel dúsított, másik fele tiszta vizet ivott. Naponta öt kávénak, mintegy 500 milligramm koffeinnek megfelelő mennyiséget vettek így magukhoz az anyagból a rágcsálók. A kutatók szerint két csésze capuccinónak, 14 csésze teának vagy 20 pohár kólának felel meg ez a napi adag.
Két hónap elteltével újra elvégezték az egereken a memóriatesztet és azt tapasztalták, hogy a kávézó csoport sokkal jobban teljesített, mint korábban, gyakorlatilag úgy, mintha nem lett volna beteg, míg a tiszta vizet ivók állapota nem változott.

A koffeines egerek agyában ráadásul 50 százalékkal csökkent a béta-amiloid fehérje molekuláiból álló plakkok mennyisége, amely a demenciával járó Alzheimer-kórt jelzi. A kutatók azt is feltételezik, hogy a koffein a gyulladást is csökkenti az állatok agyában. Gary Arendash, a kutatás vezetője úgy véli, hogy eredményük nem csupán a kór megelőzésére, de a már kialakult betegség kezelésére is ötlettel szolgál. Az állatkísérletek sikerén fellelkesült csoport hamarosan az emberi próbákat is megkezdi. Az eredeti tanulmányt a Journal of Alzheimer,s disease címí szakfolyóiratban tették közzé.