Aranypénz a Győzelemben?

Négy tonnányi aranypénzt rejthet a Victory (Győzelem) neví brit hadihajó roncsa, amely 1744 óta hever a La Manche-csatorna fenekén – állítják azok amerikai kincskeresők, akik tavaly májusban bukkantak a hajó maradványaira.A 110 rézágyúval felszerelt, 53 méter hosszú vitorlás a legjobban felfegyverzett és legnagyobb hadihajó volt a XVIII. század első felében. A háromárbocos óriás volt a mintaelődje a napóleoni Franciaország ellen vívott 1805-ös trafalgari csatában győztes Nelson brit altengernagy azonos neví, legendás zászlóshajójának.

A Victory 1744. október 4-én süllyedt el egy viharban, miután elszakadt flottája többi hajójától. Több mint 900 fős legénységéből senki sem élte túl a katasztrófát, amelynek körülményei azóta sem tisztázódtak. A hajó Lisszabonból tartott London felé, rakterében vélhetően 100 ezer, aranyból vert portugál pénzérmével. Korabeli feltételezések szerint sziklának csapódott Alderney sziget közelében.

Az Odyssey Marine Exploration kincskereső expedíciója bő 80 kilométerrel odébb találta meg a roncsot. Az amerikai cég szakemberi még tavaly májusban bukkantak a 100 méter mély hullámsírban fekvő roncsokra. Az aranyrakományt még keresik az Odyssey Explorer hajóról irányított mélytengeri robotokkal, de felhoztak már több ágyút és egyéb tárgyakat, amelyek mind arra utalnak, hogy a titokzatos sorsú hadihajót fedezték fel. "Ez nagyon nagy eredmény, már csak a történelmi háttér miatt is" – mondta londoni sajtótájékoztatóján Greg Stemm, a vállalat társalapítója. "Ehhez fogható évszázados rejtélyre ritkán derül fény."

A roncsok pontos helyét Stemm nem közölte, hogy ne adjon támpontokat fosztogató kalandoroknak. Elmondta, hogy nemzetközi vizeken folyik a munka, és most bírói úton igyekeznek biztosítani a feltárás kizárólagos jogát és a kimentett értékek tulajdonjogát. Hozzátette, hogy együttmíködésre törekednek a brit kormánnyal.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó brit külügyminisztériumi források leszögezték, hogy amennyiben valóban brit hadihajóról van szó, akkor a lelet brit tulajdon és hozzájárulásuk nélkül semmilyen további lépést nem lehet tenni.

A floridai vállalkozás keveredett már jogi vitába feltárt kincsek miatt. 2007-ben bejelentették, hogy 17 tonnányi ezüst pénzérmét hoztak a felszínre a portugál partoknál. A nagyjából 115 milliárd forintot érő lelet a cég közlése szerint egy 1804-ben elsüllyedt spanyol hajó gyomrából került elő. A bejelentés után a spanyol kormány "XXI. századi kalózoknak" nevezte a kincskeresőket és beperelte a céget.