A szervezet idő előtti öregedési folyamataiért és számos betegségért felelős káros szabad gyökök tevékenységének lassítása – antioxidánsokkal – az elmúlt évek legfontosabb témája a kutatásban és az egészségmegőrzésben egyaránt.1. Támadás
A szabad gyökök az oxigén bomlásakor, az anyagcsere melléktermékeként keletkeznek. Fontosak testünk míködésében, de ha nem tartjuk felügyelet alatt a szabad gyököket, az immunrendszer gyengülésekor komoly gondokat okozhatnak s káros folyamokat indíthatnak el.A szabad gyök tulajdonképpen egy atom vagy atomok csoportja, amelynek legalább egy páratlan elektronja van. Az emberi szervezetben ez általában az oxigénmolekula, amely elvesztett egy elektront. Úgy stabilizálja magát, hogy elvesz egy elektront a körülötte lévő molekuláktól, sejtektől… A szabad gyökök nagy energiával rendelkező részecskék, amelyek károsítják a sejteket. Fokozódik a szabad gyökök képződése a szervezetben stressz, légszennyezés, dohányzás, ultraibolya sugárzás és betegségek hatására. Az Alzheimer-kór kialakulásában is fontos szerepe van az oxidatív stressznek, vagyis a szabad gyökök elszaporodásának. A szabad gyökök megváltoztatják a koleszterin szerkezetét, és ezáltal az könnyebben lerakódik az érfalakon, és érelmeszesedést, elzáródást okoz, nemcsak az agyban, hanem a keringés többi részén is. Az asztma kialakulásában is szerepet játszanak, a felszabadult szabad gyökök károsíthatják a sejtek falát, így krónikus gyulladást okozhatnak a hörgőkben, ez pedig asztmához vezet. A szabad gyökök azáltal, hogy megváltoztatják a DNS szerkezetét, okozhatják rák kialakulását is.
2. Ellenállás
A kutatók az antioxidánsokat tartják a szabad gyökök által elindított, krónikus betegségfolyamok ellenszerének. Azt feltételezik, hogy akár 20 százalékkal tovább élhet a szervezet a természetes antioxidánsok bevitelével. Minden, ami megelőzi vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, antioxidánsnak minősül. Az antioxidáns alapvetően más vegyületek épségét védi az oxigénnel szemben. A környezeti és életmódbeli hatások következtében felszaporodott szabad gyökök ártalmatlanításához ezért az antioxidánsokból is nagyobb menynyiségre van szüksége a szervezetnek. Kísérletek bizonyították, a szabad gyököknek és némely oxigénfajtának kiemelt a szerepük az öregedésben. Olyan egereket neveltek, amelyekben mesterségesen megemelték az antioxidáns enzimek szintjét. A vizsgálatokból kiderült, hogy az enzimekkel túltáplált egerek átlagban 20 százalékkal tovább éltek, és az is bebizonyosodott, hogy a kezelt állatoknál a szívbetegségek és a többi, jellegzetesen öregkori betegség is kisebb számban fordult elő.
3. Védőbástyák
Hogyan biztosítható a szervezet számára a kellő mennyiségí antioxidáns…?
› Vitaminok
A C-vitamin valószíníleg a legismertebb és legtöbbet használt vitamin. Ma már nem annyira a skorbut elleni védőhatásáról, hanem antioxidáns jellegéről hallunk legtöbbet. A másik fő védőerő a P-vitamin (rutin), amelyről ma még kevesebb szó esik a szabad gyökök elleni harcban.A C-vitamin, mint vízben oldódó vitamin, különösen a sejtek belsejében fejti ki jótékony védőhatását. Ez a vitamin az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttmíködik a zsíroldékony E-vitaminnal és karotinokkal, melyek elhasználódott (oxidálódott) vegyületeit részben regenerálja is. Ezen kívül véd a szív- és érrendszeri betegségektől és a ráktól is.A C-vitamin kísérője a rutin – más néven P-vitamin – általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő, mint ismertebb társa.
A rutin jelenléte azért fontos, mert segíti a C-vitamin felszívódását, erősíti a hajszálerek falát és véd az oxidációtól is, így gátolja az öregedést. Az A-vitamint retinolnak is szokták nevezni, mivel a szem ideghártyájának (retina) míködéséhez elengedhetetlen fontosságú. A másik, kevésbé ismert jó tulajdonsága abban rejlik, hogy antioxidánsként egészségesen tartja a bőrt, védi a környezeti ártalmaktól, és így lassítja az öregedés jeleinek megjelenését. Fiatal tagja a vitaminok csoportjának az E-vitamin, más néven tokoferol. A legfontosabb szerepe a sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segíti semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket.
› Gyümölcsök
Ha mindenki ismerné a bogyófélék gyógyító tulajdonságait, sokkal nagyobb becsben tartanák ezeket a gyümölcsöket. A friss, nyers gyümölcskúra a legjobb méregtelenítő és fiatalító hatású.
• A fekete áfonya: vegyületei a sejtmembránt és a sejteket védik a szabad gyökök támadásától, ezáltal segít a rák megelőzésében, illetve lassítja az öregedést. Speciális hatással vannak a fekete áfonya flavonoidjai (antioxigén vegyületei) a vérerekre és a vérsejtekre azáltal, hogy növelik a sejtfal rugalmasságát.
• Az alma: leginkább a héjában találhatjuk meg az értékes antioxidánsokat. Minél sötétebb, vörösebb egy alma héja, annál nagyobb mennyiségben található meg benne a betegségek ellen küzdő anyag.
• A fekete ribizli: már az ókori rómaiak is termesztették ezt a sokoldalú növényt. Magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, így véd a megbetegedésektől, illetve nagyban hozzájárul a szabad gyökök elpusztításához, valamint óvja a sejteket a rákos elváltozásoktól.
• A citrusfélék: a citrom, narancs, mandarin és társaik már régóta szolgálnak téli vitaminforrásként. Nemcsak a gyümölcshúsuk tartalmaz sok antioxidánst, hanem a gerezdeket elválasztó hártyák is. Ezen kívül fokozzák a C-vitamin felszívódását, gátolják a lebomlását, ezért sokkal hatékonyabbak, mint más C-vitamin-források.
› Q10
A XXI. század csodaszereként vonult be a köztudatba a Q10 koenzim. Hírnevét sok egyéb jó tulajdonsága mellett túlnyomórészt a szabad gyökök megkötésében játszott szerepével érdemelte ki. 1957-es felfedezése óta népszeríek
a Q10-et tartalmazó kozmetikumok, táplálékkiegészítők. Az öregedési folyamatokat hátráltató Q10 minden sejtben jelen van, és a sejt energiatermelő egységeit segíti míködésükben. A legnagyobb koncentrációban azonban a májban és a szívben található. Ez nem véletlen, hiszen az energiaszolgáltató egységek, mitokondriumok nagy része is ezekben a szervekben helyezkedik el.Az 5 legfontosabb antioxidánsunk egyike az A-, C-, E-vitaminok, valamint a szelén mellett. 25–30 éves korig maga állítja elő a szervezet a Q10-et, de utána elkezd hanyatlani a termelése, ezért mesterségesen kell pótolni. Ha 25 százalékkal csökken a koenzim szintje, az szív- és érrendszeri problémákhoz, rákos megbetegedésekhez vezethet. Azoknak, akik gyógyszert szednek magas koleszterinszintjükre vagy magas vércukorszintjükre, alapvető fontosságú a Q10 szedése is: az ilyen gyógyszerek ugyanis gátolják a máj Q10 termelését, így a problémák továbbgyírízhetnek a szív felé. A bétablokkolóknak – melyeket pulzus- és vérnyomáscsökkentésre szednek – is lehet a Q10 hatását gátló szerepe.
› Tea
A zöld tea jótékony hatásáról már 4500 évvel ezelőtt írásban emlékeztek meg a kínaiak. A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti a benne található antioxidáns anyagok, a polifenolok segítségével.A kutatások kiderítették, hogy a teában található hatóanyagok hadjáratot indítanak a rákos sejtek ellen, de megkímélik az egészségeseket, illetve gátolják a káros sejtburjánzások növekedéséhez szükséges enzim termelődését. A szív- és érrendszeri betegségek ellen is sikeresen vehetjük fel a harcot a zöld teával. A már említett EGKG polifenol segít a keringési problémák megelőzésében is. Meggátolja a koleszterin szerkezetének átalakulását, amely így nem tud lerakódni az érfalakban. De nemcsak az egészség, hanem a szépség megőrzésében is szerepet kaphat a zöld tea. Kínában a húsok legzsírosabb részét kedvelik legjobban az emberek, a csirkét, kacsát mindig a bőrével együtt készítik el és fogyasztják, a sertéshúst pedig a szalonnájával szeretik. Mégsem túlsúlyosak a kínaiak… Ennek is a zöld teában rejlik a titka. Több kutatás is kimutatta, hogy a tea zsírégetést fokozó hatással rendelkezik, így segítségével extra kalóriáktól is megszabadulhatunk.
- Antioxidáns világranglista
Számtalan antioxidáns létezik, melyek közül a legismertebbek a C-, az A-, az E-vitaminok, a szelén és a zöld tea. Ezek számos táplálékkiegészítőben megtalálhatók, de a természetes forrásnál nincs jobb. A babkedvelők biztos örömmel hallják, hogy kedvencük a győztes az antioxidánsok versenyében. Több mint száz zöldség, gyümölcs, müzliféleség, kenyér, mag és físzernövény esett át komoly tesztelésen. A végső lista az általánosan fogyasztott mennyiségeket veszi alapul, tehát azt, hogy mennyi antioxidáns lapul a tányérnyi bablevesben vagy a kis kupac málnában. Akárhogy nézzük, a babfélék nyerték az antioxidánsok versenyét. A gyümölcsök között messze az áfonya tarolt, az olajos magvak között pedig a pekándió, másnéven hikori dió. Mellette a hagyományos dió és a bokron termő mogyoró is jó helyen végzett. A físzerek között az őrölt szegfíszeg és a fahéj, valamint az olasz konyha büszkesége, az oregánó nyert. A kutatók azt is megvizsgálták, a főzés mennyire csökkenti az antioxidáns töménységét a növényben. Érdekes felfedezést tettek: míg a sárgarépában és a burgonyában csökkent, a paradicsomban nőtt az antioxidáns mennyisége.