Olajpálma miatt csökken néhány állat élettere

Egyre több új olajpálma-ültetvényt alakítanak ki Afrikában, ami azonban végzetes lehet az emberszabású majmok számára, élőhelyük ugyanis tökéletes helyszínt jelent az ültetvényekhez.

Azok a területek, amelyekre a vállalkozások mívelési engedélyt kaptak, csaknem hatvan százalékban egybeesnek a gorillák, csimpánzok és bonobók életterével, utóbbiakéval 99 százalékban – közölte egy nemzetközi kutatócsoport. Az olajpálmákból előállított olaj iránti kereslet folyamatosan növekszik: több száz mindennapos termékben megtalálható a pálmaolaj az élelmiszerektől a kozmetikai cikkeken át a tisztítószerekig.
Nagy kiterjedésí ültetvények találhatók Délkelet-&Aacutezsiában, például Malajziában is, de a vállalkozások egyre inkább Afrika felé orientálódnak – közölte Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem munkatársa, aki kutatócsoportjával az afrikai olajpálma-ültetvényekre kiadott engedélyeket vetette össze az emberszabású majmok életterével.
Védelem alatt az emberszabású majmok életterének mindössze tíz százaléka áll, a nem védett területeknek pedig mintegy 40 százaléka alkalmas ültetvény kialakítására: ilyen régiók találhatóak Sierra Leonéban, Libériában, Elefántcsontparton, Ghánában, Kamerunban és Gabonban. A tervezett ültetvények 59 százaléka már most lefedi a nyugati gorilla, a közönséges csimpánz és a bonobó életterét.
A kutatók hangsúlyozták, hogy nem az olajpálma-termelés szigorú tilalmát javasolják, hiszen az elszegényedett régiók számára nagy gazdasági lehetőségeket jelentenek az ültetvények. Fontosnak tartják azonban, hogy olyan alkalmas területeken alakítsák ki azokat, amelyeken nem élnek ezek az állatok. Emellett intenzívebbé kell tenni a termesztést a már meglévő területeken – Afrikában átlagosan 7,8 tonna pálmaolajat állítanak elő hektáronként, míg Délkelet-&Aacutezsiában 16,9 tonnát.