Feketébb a feketénél

A brit cég által előállított szénszálas nanocsövekből megalkotott speciális anyag a látható fénynek mindössze a 0,035 százalékát nem nyeli el.

A szuperfekete anyag annyira sötét, hogy ránézni sem könnyí. Egyszeríen túl kevés fény jön ki belőle ahhoz, hogy az emberi szem a megszokott módon érzékelje a látványt, inkább egy homályos szélí lyukként látja, mint fekete szövetként.
A Vantablack fantázianeví anyagot alumíniumfólián növesztették a newhaveni cég szakemberei. A fényképeken látszik, hogy a fekete anyag teljesen eltünteti a fólia gyírődéseit. Nem kisimítja őket, hanem a szemünk nem kap elég fényt a domborulatok érzékeléséhez.
A cég nem árulta el, hogy mennyibe kerül az anyag előállítása, de a cég szóvivője érzékeltette, hogy valószíníleg nem a ruhaipar csap majd le a lehetőségre. Ben Jensen szerint ráadásul nem is lenne sok értelme ruhát készíteni egy anyagból, hiszen semmilyen részletet nem lehetne kivenni, ha valaki felvenné.
A szakember szerint az ultrasötét anyagnak a távcsövek kalibrálásánál lesz szerepe. A legidősebb, leghalványabb galaxisok megfigyelésénél ugyanis fontos, hogy az érzékelők a lehető legsötétebb felülethez képest keressék a fényeket, ezért a feketénél is feketébb célponton kell őket beállítani.
Az anyag míködésének lényege, hogy a fény ugyan be tud hatolni a hajszálnál ezerszer vékonyabb csövek szövetébe, de onnan már csak elenyésző mennyiségben jut vissza újra a szöveten kívülre. A színek tudományával foglalkozó szakértők szerint a fekete eredetileg ugyanúgy a fény egy bizonyos hullámhossza által keltett szín volt, mint mondjuk a piros vagy a kék, de ezek az új módszerek már a fény hiányával dolgoznak. Szerintük pillanatnyilag csak az írbéli a fekete lyukak azok, amikre nézve ezt a feketét láthatjuk, így a földön létrehozott fényelnyelő anyagok azt a színt és állapotot közelítik meg.