Eltínhetnek a vörös hajúak

Skót kutatók szerint eltínhetnek a vörös hajú skótok. Aggodalomra azért nincs ok, hiszen mindez nem most, hanem majd néhány száz éven belül következhet be.

Addigra ugyanis az időjárási viszonyok változása miatt várhatóan kevésbé lesz felhős a skóciai, írországi és észak-angliai régiók ege, ami a vörös hajért felelős gén fokozatos eltínéséhez vezethet. Felmerül ugyanakkor ezzel a feltételezéssel kapcsolatban, hogy ha a kérdéses gén nem bizonyul károsnak az új klimatikus körülmények között, hanem egyszeríen evolúciós szempontból semlegessé válik, a vörös gén fennmaradhat.
Míg a világ népességének alig 1-2 százaléka vörös hajú, ezek 13 százaléka, vagyis nagyjából 650 ezer ember skót. Dr. Alistair Moffat, a ScotlandsDNA neví kutatólabor igazgatója szerint ennek a koncentrációnak az a fő oka, hogy az itt élők a sok felhő miatt kevés napsütésnek vannak kitéve, így ez a hajszín segít abban, hogy minél több D vitamint legyen képes felvenni a szervezetük.
Ugyanez elmondható egyébként a sápadtfehér bőrre is, így nem meglepő, hogy a skótok körülbelül 40 százaléka rendelkezik nemcsak a vörös hajért, de a sápadtságért felelős génnel is. Ha mindkét szülő vörös, a gyerekük is biztosan az lesz, de más hajszíní szülőknek is lehet vörös gyereke, ha mindketten hordozzák az ehhez szükséges gént.