3 ezer éves sírt találtak Münchenben

A müncheni óváros eddigi legrégebbi, több mint 3 ezer éves sírját tárták fel német régészek. A késő bronzkori (i. e. 1350 és 1200 közötti) nyughelyre a müncheni Királyi Palota alatt bukkantak.

A sír egy feltehetően 40 és 60 éves kora között elhunyt nőé; erre a halott mellett talált sírmellékletekből, ékszerekből és a csontdarabokból következtettek.
A sírra májusban találtak csatornaépítés közben. Az évszázadok építkezései és a háborús pusztítások ellenére a helyen 3000 éven át érintetlenül fennmaradt ez a kis sziget – mondta Sebastian Sommer, a hivatal munkatársa.
Mivel a korszakból korábban hasonló leletekre bukkantak a közelben, a régészek arra következtetnek, hogy a Királyi Palota helyén és környékén egykor bronzkori település lehetett. Bernd Schreiber, bajor kastélyigazgatóság elnöke szerint a lelet különleges érdekessége az, hogy az emberi megtelepedés legkorábbi nyomait éppen a későbbi királyi székhely területén találták meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan Róma legkorábbi leletei is arról a Palatinus dombról valók, ahol Augustus császár később palotáját építtette.