&Uacutej medveállatkát fedeztek fel az Antarktiszon

Olasz kutatók bejelentették, hogy felfedeztek egy új, apró állatot az Antarktisz Viktória-földjén. Az állat a medvevállatkák törzsének tagja.

Ezek az elterjedt, ősi, mikroszkopikus, fél milliméter hosszú állatok leggyakrabban mohában és zuzmón fordulnak elő, de mindenhol megtalálhatóak a forró sivatagoktól a mély óceánokig. Sikerüket annak köszönhetik, hogy a legszívósabb élőlények, amit ismerünk: megbirkóznak extrém hideggel, hővel, nyomással, dehidratáltsággal, mérgekkel és radioaktivitással is. Sőt, még az írben is képesek életben maradni. 
Roberto Guidetti és Reggio Emilia az olasz University of Modena kutatói Viktória-földi utazásukon találták az új állatot, a gleccserek mentén lévő mohákban. Sandra McInnes medveállatka-specialista elektronmikroszkóp alatt vizsgálta meg az állatot, és kiderült, hogy több szokatlan tulajdonsága is van. A vörös-narancssárga medveállatkák karmainál apró párnák vannak, testszőrzetük pedig jellegzetes mintát követ. Azt egyelőre nem tudni, ezek mire jók.
A kutatók DNS-teszttel bizonyosodtak meg róla, hogy új fajról van szó, Mopsechiniscus franciscae-nak nevezték el. Ez a legtávolabbi déli tagja ennek a nemzetségnek, most először találtak belőlük az Antarktiszon.