Tesztelik az írléghajót

Az arizonai World View Enterprises sikeres tesztet hajtott végre az írléghajójával, amivel 30 kilométer magasba vinnék a kalandvágyó turistákat.

A cég elnöke, Jane Poynter közölte, hogy a léghajóval megdöntötték a korábbi magassági rekordot, a legutóbbi teszten a jármí nagyjából 36 kilométer magasságba emelkedett.
A múlt héten elvégzett kísérleti repülésen először tesztelték a léghajóhoz használt összes komponenst egyszerre. Ha minden a terv szerint megy, az első írturistát 2016-ban vihetik föl. Egy úton összesen hat utas és kétfős személyzet vehet részt, az út 75 ezer dollárba kerül majd. Az utasokat 30-32 kilométer magasságba viszik föl, ahol egy parafoil neví szárnyszelvény fogja néhány órán át lebegtetni a kapszulát, mielőtt visszatérnek a Földre. A szállítóegységben elég hely van ahhoz, hogy az utasok körbesétálhassanak benne.
A Kármán-vonal, az ír tényleges határa ugyan 100 kilométer magasságban húzódik, de az írutazási iroda szerint a turistákat elsősorban a Föld látványa érdekli, nem a konkrét repülési magasság. A kilátás mindenesetre 30 kilométerről is lélegzetelállító; ráadásul hiába, hogy más cégek akár 100 kilométer magasságban is vállalják írturisták utaztatását, ezek az utak rövidebbek és drágábbak.