Egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energia

Egy a megújuló energiaforrásokról szóló világméretí jelentés szerint 2013-ban a Földön elhasznált elektromosság 22,1 százalékát már megújuló forrásokból állították elő.

Az érték ráadásul nőni fog, mivel egyre több ország keres alternatív, tiszta energiaforrást. A jelentés szerint a vízenergia globális szinten 16,4 százalékát adja az áramellátásnak, a nap- és szélenergia pedig 5,7 százalékát.
A legtöbb befektetést megújuló energiába Kína adja, a második az USA, viszont náluk csak 13 százalék a felhasználás, ami kevesebb, mint a fent említett világátlag. Ez azért van, mert az USA összességében rengeteg energiát és elektromosságot használ. Az átlagot felfele húzza még Ausztria és Costa Rica, amelyek elektromosságuk nagy részét megújuló forrásokból szerzik be. 
A jelentés egyébként Magyarországot a zöld energiát jól hasznosító európai országok közé sorolja. A 2012-es adatok szerint most a teljes energiaellátás 7,8 százalékát adja megújuló energia nálunk, amit 2020-ra 11 százalékra emelkedne. Ha ebből csak a hítés-fítést nézzük, 18,9 százalék a cél. 
Magyarország a geotermikus energia hasznosításában kiemelkedő: világszinten hatodikak vagyunk, előttünk sorrendben Kína, Törökország,  Izland, Japán és Olaszország szerepel. Ezek az országok együtt a világ teljes geotermikus kapacitásának felét adják. A jelentés kiemeli a Miskolcon létesített geotermikus erőmívet is, mellyel egy lakótelepet látnak el.